DUGOROČNI PROCES

Slovenija: energetska dozvola za planiranje i gradnju drugog bloka nuklearke Krško

Predviđeni životni vijek nuklearke takvog tipa je 60 godina, ima najviši sigurnosni standard i fleksibilni način rada
 Damir Krajač/Cropix

Slovenska vlada izdala je energetsku dozvolu za planiranje i gradnju drugog bloka nuklearke Krško, što je početak dugoročnog procesa u kojemu će se za taj projekt tražiti šira društvena suglasnost, izjavio je u ponedjeljak u Ljubljani ministar za infrastrukturu Jernej Vrtovec.

Ta je dozvola izdana je tvrtci GEN-I (državnoj kompaniji koja upravlja slovenskim udjelom u krškoj nuklearci, što je tek prvi korak za niz potrebnih upravnih dozvola za tu planiranu investiciju, kazao je Vrtovec na zajedničkoj konferenciji za novinare s Martinom Novšakom, direktorom GEN-I.

Energetska dozvola predviđa gradnju nuklearke treće generacije s tlačnim tipom reaktora na laku vodu, reaktorom snage 1100 megavata, te predviđenom godišnjom proizvodnjom struje od skoro 9 tisuća megavat sati.

Predviđeni životni vijek nuklearke takvog tipa je 60 godina, ima najviši sigurnosni standard i fleksibilni način rada jer joj se kapacitet i prilagođava potrebama elektroenergetskog sistema, istaknuli su Vrtovec i Novšak.

Okvirno, računa se da bi koštala oko 5 milijardi eura, a GEN-I bi je financirao vlastitim prihodom od prodaje električne energije, a uz to kreditima i obveznicama, no ne isključuje se niti mogućnost sudjelovanja drugih partnera u projektu.

- Ovo još nije konačna odluka o toj investiciji nego važan prvi korak, kazao je Vrtovec

Slovenija je gradnju drugog bloka po njegovim riječima stavila u dugoročne planove jer bi time osigurala ispunjenje europskih kriterija za postizanje klimatske neutralnosti, smanjila bi se bilanca fosilnih goriva u proizvodnji električne struje, te ovisnost od uvoza te energije.

Naš elektroenergetski sistem bi postao robustniji, a tako bi se uklopili i u ambiciozan plan Europske komisije o brzom smanjenju korištenja fosilnih goriva, ocjenjuje slovenski ministar.

Ovime je u Sloveniji, ustvrdio je, otvorena široka javna rasprava o tome može li se za nastavak korištenja nuklearne energije u proizvodnji struje u Sloveniji dobiti šira suglasnost, kazao je Vrtovec, ne isključujući da bi se to pitanje na kraju dugog procesa mogla naći i na referendumu.

Vlada ovaj projekt želi voditi potpuno transparentno, on je prevažan da bismo ga prepustili interesnim skupinama, dodao je, istaknuvši da Slovenija ima znanje i kadrove za daljnje korištenje nuklearne energije u budućnosti. Vrtovec vjeruje da bi se širi konsenzus u društvu zbog toga mogao postići jer niti sa "starom" nuklearkom Krško nije bilo problema i radila je stabilno i ekonomično.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. studeni 2021 00:44