OPET ZATVARANJE

Slovenija ide u novi lockdown, vlada objavila koja sve ograničenja stupaju na snagu od 1. travnja

Zabranjuje se kretanje izvan regija, najveći dio javne administracije uvest će rad od kuće, maske se opet moraju nositi na otvorenome
 Jure Makovec/AFP

Slovenska vlada prihvatila je u nedjelju popodne preporuku epidemiologa da se zbog rasta broja novozaraženih u zemlji uvedu strože protuepidemijske mjere, odnosno 11-dnevno zatvaranje koje će biti na snazi od 1. do 11. travnja.

U tom će razdoblju opet biti zabranjeno kretanje izvan regija, osim na sam Uskrs kad će se moći okupiti do šest osoba iz dvaju kućanstava zajedno s djecom iz istih obitelji. Najveći dio javne administracije uvest će rad od kuće, koji je, uz korištenje godišnjih odmora, preporučen i državnim poduzećima te privatnim poslodavcima.

Ponovno se uvodi i obvezno nošenje zaštitnih maski na otvorenome.

Stroži uvjeti i restrikcije pri ulasku u Sloveniju stupaju na snagu već od ovog ponedjeljka bez izuzetaka, a za ulazak će vrijediti samo negativni PCR testovi, rekao je za medije ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

Premijer Janez Janša kaže kako se pojačana kontrola na vanjskih granicama uvodi i zbog "alarmantnog stanja" glede rasta epidemije u nekim državama na zapadnom Balkanu.

Javni prijevoz prometovat će u ograničenom opsegu, po režimu vožnje za nedjelju i blagdane.

Škole i vrtići opet se privremeno vraćaju na režim na daljinu, osim za djecu roditelja zaposlenih u važnoj državnoj infrastrukturi.

Slovenska vlada objavila je u nedjelju da je u zadnja 24 sata s 3461 testom potvrđeno 640 novozaraženih, uz 18,8 posto pozitivnih testova. S još sedam smrtnih slučajeva broj preminulih od posljedica covida-19 povećao se na 4018.

Svi podaci u zadnje vrijeme pokazuju brzo širenje epidemije, što epidemiolozi pripisuju pojavi novih sojeva, naročito britanske varijante virusa koja je zaraznija i izaziva više hospitalizacija. Po nekim procjenama, ona je sad dominantna i na nju se trenutno odnosi 60 posto svih potvrđenih slučajeva zaraze.

Ministar zdravstva Janez Poklukar rekao je da se novim zatvaranjem "kupuje vrijeme" za očuvanje održivosti zdravstvenih kapaciteta u bolnicama, dok se ne procijepe starije osobe i rizične skupine, za što će biti potreban još koji mjesec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:24