StoryEditor
BOŠTJAN POKLUKAR

SLOVENIJA JAČA KONTROLU NA GRANICI ZBOG MIGRANATA Ministar najavio kontrolu video nadzorom: 'Od početka godine bilo je oko 1200 ilegalnih prijelaza'

 
Ilustracija: Granični prijelaz Bregana
 Darko Tomaš / CROPIX

Slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar u srijedu je prilikom posjeta općini Črnomelj koja se nalazi na jednom od pravaca nešto povećanog migrantskog toka zabilježenog ove godine, najavio moguće pojačanje mjera zaštite granice s Hrvatskom, ukoliko se taj trend nastavi.

"Policija na našoj južnoj granici djeluje vidljivim i nevidljivim sredstvima, a ubuduće će to područje kontrolirati i video nadzorom", kazao je Poklukar nakon razgovora s lokalnim vlastima u toj općini.

Kao najveći problem povezan s migrantskom problematikom iznio je krijumčare ljudi koji pomažu strancima pri ilegalnom prijelazu granice.

Ove je godine, kako je dodao, uhvaćeno 120 takvih krijumčara ljudima i pomagača u ilegalnim prijelazima granice, a većinom se radi o stranim državljanima, naveo je, dodavši da je od početka godine zabilježeno oko 1200 ilegalnih prijelaza slovensko-hrvatske granice.

Više od polovice ilegalnih migranata vrati se hrvatskim organima, mjere zaštite južne granice Schengenskog prostora prilagođavaju se situaciji, no u slučaju potrebe Slovenija može za zaštitu granice policijske ovlasti dati i vojnim patrolama, a moguće je i produžavanje već postojeće panelne ograde na nekim dijelovima granice ako se trendovi povećanja broja migranata nastave, naveo je u općini Črnomelj slovenski ministar unutarnjih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 05:02