PROBILI ROK

Slovenija kasni s delegiranjem EU tužitelja koji će istraživati korupciju i pranje novca

Kako prenose slovenski mediji, razlog višemjesečnog kašnjenja je konflikt između organizacije slovenskih tužitelja i Janeza Janše
Janez Janša
 Francisco Seco/POOL/AFP

Slovenija nije u zadanom roku izvijestila ured Europskog javnog tužiteljstva (EPP) o imenovanju svojih dvaju delegiranih tužitelja u to novo kolektivno tijelo sa sjedištem u Luksemburgu, što dovodi u pitanje njegovo funkcioniranje koje treba započeti početkom lipnja.

Kako prenose slovenski mediji, razlog višemjesečnog kašnjenja je konflikt između organizacije slovenskih tužitelja i premijera Janeza Janše. Vlada već mjesecima odbija u Luksemburg službeno dostaviti imena tužitelja koje je tužiteljsko vijeće Slovenije odabralo po predviđenom postupku. Janša je izjavio da vlada u tom postupku "ne može biti samo poštar", sugerirajući da se ne slaže s ulogom vlade u biranju kandidata po sad predviđenoj proceduri.

Za EPP su predloženi Matej Oštir i Tanja Frank Eler, a mediji špekuliraju da je razlog neslaganja činjenica da su oboje navodno bili uključeni u neke pravne postupke u koje je kao osumnjičeni bio uključen sadašnji premijer.

Iz ureda europskog tužiteljstva poručili su da postupak delegiranja slovenskih tužitelja treba ubrzati i da je jedina članica koja uz Sloveniju kasni Finska. Slovenska tužiteljska organizacija pak poručuje da će u ovakvoj situaciji djelovanje Slovenije u progonu korupcije i drugih kaznenih djela koja ugrožavaju europsko pravo biti ugroženo.

Novoustanovljeno europsko tijelo bit će nadležno za istragu potrošnje europskih sredstava i procesuiranje mogućih prijevara te korupcije ili pranja novca ako je to izazvalo štetne posljedice za proračun EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 22:07