MILIJARDE EURA LOŠIH KREDITA

SLOVENIJA NA RUBU BANKROTA Hoće li biti peta zemlja koju će EU morati spašavati?

Njemački list ističe kako bi Slovenija mogla biti iduća na redu za spašavanje od strane europskih kreditora
 Roman Sipić / DELO / CROPIX

Milijarde eura loših kredita Sloveniju su dovele korak do bankrota, piše njemački Der Spiegel. Njemački list ističe kako bi Slovenija mogla biti iduća na redu za spašavanje od strane europskih kreditora zbog ogromnih problema s kojima se suočavaju slovenske banke. Iako to Ljubljana očajnički želi izbjeći, čini se da će vlada morati uzeti ogromne kredite kako bi spasila od propasti svoj bankarski sustav.

Njemački poslovni list Handelsblatt objavio je, pak, kako europski ministri financija raspravljaju o potrebi da slovenske banke dobiju pomoć izvana kako bi opstale. Slovenski ministar financija trebao bi europskim kolegama podnijeti izvještaj o financijskom stanju zemlje.

SLOVENIJA POSTAJE NOVI CIPAR? EU zaprijetio Ljubljani kaznom zbog lošeg stanja u ekonomiji

Slovenska vlada prošli je tjedan objavila kako će s 1. 3 milijarde eura pomoći likvidnosti dviju manjih banaka, Factor Banke i Probanke, i kako bi ta mjera trebala poslužiti kao štit za ostale banke. No promatrači tvrde kako je problem loših kredita raširen u čitavom sustavu i kako je riječ o čak sedam milijardi eura. Njemački poslovni dnevnik Handelsblatt citirao je neimenovane izvore koji tvrde kako će Europska središnja banka vjerojatno morati odobriti 'hitnu podršku likvidnosti' slovenskim bankama te kako se na temu Slovenije sastaje eurogrupa.

Slovenija bi tako mogla postati peta zemlja eurozone koja će morati prihvatiti pomoć međunarodnih financijera - nakon Grčke, Irske, Portugala i Cipra. Cipar je također uoči spašavanja primio spomenutu 'hitnu podršku likvidnosti'. Sve navedene vlade morale su provesti drakonske mjere štednje - rezove budžeta i podizanja poreza - zbog čega je došlo do velikih prosvjeda. Španjolska je, pak, dobila posebne kredite za spas svog bankarskog sustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 15:20