EPIDEMIJA U PORASTU

Slovenija ne razmišlja o popuštanju covid mjera, kraj ovog vala očekuje se tek idući mjesec

Prema strategiji slovenske vlade, moguće relaksacije vezane su na ukupne kapacitete prijema teže oboljelih na intenzivne podjele covid bolnica

Testiranje na Covid-19
 

 Nikola Vilic/Cropix

Slovenska vlada ne razmišlja o popuštanju protuepidemijskih mjera zbog izuzetno velikog širenja omikron varijante i bojazni da će se taj trend nastaviti.

Kako je u srijedu prilikom posjeta vlade Brežicama izjavio ministar zdravstva Janez Poklukar, popuštanje mjera u sadašnjem trenutku bilo bi prerano i previše riskantno, s obzirom na to da se vrhunac ovog vala epidemije očekuje u drugoj polovici veljače.

Epidemija je još u porastu i bilježi se 17 tisuća zaraza na dan, a zadnji tjedan hospitalizacija je bili za trećinu viša nego u prethodnom, kazao je Poklukar.

Zbog toga i povećanog broja smrtnih slučajeva u zadnjem tjednu neracionalno je sada razmišljati o relaksaciji mjera.

To će biti moguće tek kad ovaj val prijeđe vrhunac i kad se bude trebalo dogovoriti kako dalje, iznio je ministar u izjavi novinarima.

Premda je stupanj hospitalizacije kod zaraženih omikron varijantom četiri puta niži nego kod delta soja, to bi uz sve skokovitiji porast dnevnih zaraza moglo značiti i 300 hospitalizacija dnevno, premda je nezahvalno prognozirati kako će se to odraziti na stanje na intenzivnim odjelima, dodao je Poklukar.

Prema prihvaćenoj strategiji slovenske vlade, moguće relaksacije vezane su na ukupne kapacitete prijema teže oboljelih na intenzivne podjele covid bolnica.

U Sloveniji je u 24 sata zabilježen novi rekord dnevnih zaraza koronavirusom, bilo ih je 17.491, uz 76,3 posto pozitivnih nalaza.

U bolnicama je trenutno 670 covid pacijenata, od čega 127 na intenzivnim odjelima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2022 02:52