PRATE PRAKSU EU

Slovenija neće mijenjati strategiju cijepljenja AstraZenecom, pojavu krvnih ugrušaka nisu imali

Sredinom travnja će im, prema najavama, biti dostupno i cjepivo proizvođača Johnson&Johnson, kaže infektologinja Bojana Beović
 Ilustracija/Jure Makovec/AFP

Slovenija zasad neće mijenjati strategiju cijepljenja protiv Covida-19, pa će cjepivom AstraZenece i dalje prvenstveno cijepiti osobe u dobnoj skupini od 60 do 65 godina, izjavila je vodeća slovenska infektologinja Bojana Beović, koja vodi savjetodavnu skupinu ministarstva zdravstva.

"Sadašnji pristup cijepljenju ne možemo mijenjati svakih nekoliko dana jer je to vezano s logistikom, raspodjelom cjepiva i naručivanjem osoba na cijepljenje, ali to će se vjerojatno promijeniti sredinom travnja, kad će nam, prema najavama, biti dostupno i cjepivo proizvođača Johnson&Johnson", rekla je Beović za televizijsku postaju POP-TV.

"Mislim da će se do tad za nove pristupe odlučiti i druge europske države kod kojih su zabilježene pojave krvnih ugrušaka kod cijepljenih", navela je Beović, iznijevši mišljenje da će Slovenija u budućem pristupu cijepljenju pratiti praksu najvećih država u Europi.

Komentirajući jučerašnju odluku Europske agencije za lijekove (EMA) o cjepivu AstraZenece i mogućim rizicima, ministar zdravstva Janez Poklukar rekao je za medije da je potrebno jačati povjerenje u koristi od cijepljenja jer je to, kako je dodao, najsnažnije sredstvo u borbi protiv epidemije Covida-19. Pozvao je slovenski nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ) da o zadnjim zaključcima EMA-e donese svoje stajalište.

U Sloveniji dosad, prema podacima koje je iznio ministar Poklukar, nije bilo nijednog slučaja pojave krvnih ugrušaka kod cijepljenih AstraZenecom.

Slovenija je dosad više puta promijenila pristup u korištenju AstraZenecina cjepiva pa su najstarije dobne skupine najprije bile cijepljene isključivo cjepivima Pfizera i Moderne, a AstraZenecinom vakcinom, koja je najviše na raspolaganju, cijepili su se mlađi, među ostalim i zaposleni u školstvu, u masovnoj akciji cijepljenja te populacije u ožujku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2022 10:47