BLAŽE MJERE

Slovenija od ponedjeljka ukida covid potvrde, više nema ni besplatnog testiranja brzim testovima

Testiranje u školama također se ukida, ali će učenici u razredu i dalje trebati nositi maske

Testiranje na koronavirus u Ljubljani

 Ales Beno/AFP

Slovenska vlada u subotu je donijela odluku o ukidanju covid potvrda te samostestiranja učenika, a više neće biti niti besplatnog testiranja brzim antigenskim testovima.

"Od ponedjeljka 21. veljače posvuda napuštamo provjeru PCT statusa (preboljeli, cijepljeni, testirani), osim u bolnicama, domovima za starije i nemoćne, zatvorima i sličnim djelatnostima", rekao je na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade u subotu ministar zdravstva Janez Poklukar.

Dodao je da je već na snazi odluka po kojoj više nema provjera covid statusa na granicama pri ulasku u Sloveniju.

Testiranje u školama se također ukida, ali će učenici u razredu i dalje trebati nositi maske.

Poklukar je rekao da je vlada odlučila da se intenzivno nastavi s prilagođavanjem mjera epidemiološkoj situaciji koja se popravlja, ali da i dalje treba primjenjivati osnovne protuepidemijske i higijenske mjere.

U uslužnim djelatnostima od ponedjeljka se također ukidaju ograničenja vezana uz broj stranaka u istom prostoru, a ponovno će smjeti raditi diskoteke i noćni klubovi.

Potrošači i zaposleni u raznim djelatnostima od ponedjeljka više neće covid potvrdama morati dokazivati svoj status pri ulasku u poduzeća, trgovine i trgovačke centre, u restorane niti u ostalim uslužnim djelatnostima.

Isto tako, u turističkim smještajnim objektima više neće vrijediti dosadašnja ograničenja broja korisnika, a restrikcije se ukidaju i u radu ugostiteljskog sektora, što se odnosi i na ograničenje vremena njihova rada.

"I dalje ćemo pratiti epidemiološku situaciju, ako bude potrebno neku ćemo mjeru dodati ili ponovno uvesti, no nadam se da to neće biti potrebno", rekao je Poklukar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. veljača 2024 09:36