REGULACIJA ZBOG KORONE

SLOVENIJA ODREDILA POPIS 'EPIDEMIOLOŠKI SIGURNIH' DRŽAVA Malu listu sad su prilično proširili

 AFP

Slovenija je objavila novi popis "epidemiološki sigurnih" država na kojem su do sad bile samo Hrvatska, Mađarska i Austrija, pa će od ponedjeljka državljani još 14 članica EU-a i Zajedničkog europskog ekonomskog prostora moći ući u državu bez karantene.

U Sloveniju tako od ponedjeljka bez ranije obvezne 14-dnevne karantene mogu ulaziti i državljani i rezidenti iz Njemačke, Grčke, Švicarske, Bugarske, Cipra, Češke, Estonije, Finske, Islanda, Latvije, Litve, Lihtenštajna, Norveške i Slovačke.

Odluka vlade o tome donesena je na temelju praćenja epidemiološke situacije u članicama Europske unije i državama u regiji, pri čemu slovenski epidemiolozi upozoravaju na kritičan porast novih dnevnih zaraza u Sjevernoj Makedoniji, ali i pogoršanje stanja u Srbiji te Bosni i Hercegovini, navodi slovenski portal Zurnal24.si.

- Slovensku granicu treba regulirati tako da svi koji dolaze iz Sjeverne Makedonije, pa i slovenski državljani, moraju u 14-dnevnu karantenu - izjavio je u nedjelju slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs te dodao da je stanje u Sjevernoj Makedoniji na rubu veće epidemije, prenosi portal.

Slovenski ministar nije isključio ni mogućnost da ponovno dođe do zatvaranja granica, pa tako i one s Hrvatskom, u kojoj je epidemiološka slika slična kao i u Sloveniji, ako bi došlo do većeg pogoršanja epidemiološke slike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:41