SKROMNI PREDSJEDNIK

Slovenija: Pahor se odrekao korištenja Titove vikendice

Slovenia's former prime minister Borut Pahor arrives at a polling station in Sempeter, Slovenia, Sunday, Dec. 2, 2012. Small, crisis-hit EU member Slovenia is choosing a president in an atmosphere of uncertainty and growing discontent with cost-cutting measures designed to avoid an international bailout. (AP Photo/Darko Bandic)
 AP

Novi slovenski predsjednik Borut Pahor neće koristiti kuću za odmor koju je u rezidencijalnom kompleksu na Brdu kod Kranja 1964. dao podići bivši jugoslavenski predsjednik Tito, a koju su nakon što je temeljito revovirana koristili Pahorovi prethodnici na mjestu predsjednika Janez Drnovšek i Danilo Tuerk.

Pahorov kabinet priopćio je u srijedu da je novi predsjednik obavijestio vladu da se odriče korištenja te kuće, smanjujući tako troškove predsjedničkog ureda, te da odluku o njegovoj njezinoj namjeni prepušta vladi, odnosno državnom protokolu.

Kućom od drvenih greda, koja je sagrađena 1964. za potrebe Josipa Broza Tita, koristili su se povremeno bivši slovenski predsjednici Janez Drnovšek i Danilo Tuerk, kad su željeli raditi u miru i izvan gradske vreve, budući da je smještena manje od 30 kilometara od Ljubljane, u idiličnom prirodnom okolišu.

Vjeruje se da novi predsjendik Pahor svojom odlukom želi simbolički pokazati kako će biti predsjednik "običnih ljudi", a ne distancirani "elitist".

To se ponekad javno ili tajno znalo zamjerati njegovim prethodnicima, a "luksuzna drvenjara" za tu je tezu znala poslužiti kao zgodan povod.

Na njezino je renoviranje i modernizaciju prije nekoliko godina potrošeno skoro 70.000 eura. U njoj su dvije kupaonice, spavaća soba i soba za dnevni boravak, manja kuhinja i finska sauna, sva sredstva za modernu komunikaciju, uključujući mogućnost održavanja video-konferencija.

Slovenski predsjednici nemaju pravo na posebnu predsjedničku rezidenciju, kako je to slučaj u nekim državama, pa su Pahorovi prethodnici vilu koristili za pisanje važnih govora ili primanje posebnih gostiju. No, i pokojnog Drnovšeka i Pahorova prethodnika Tuerka znali su ponekad kritizirati zbog "nepotrebnog luksuza".

Na navodno problematičnu zakonsku osnovu za korištenje kuće, te troškove njezine obnove i održavanja, upozorila je prije nekoliko godina u svom izvješću i državna revizija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:13