PRAVO NA DOSTOJANSTVENU SMRT

Slovenija: Peticiju za pravo na eutanaziju potpisali glumci, glazbenici, ali i neki liječnici

Ilustracija eutanazije, klinika i injekcija koja je dio "eutanazijskog paketa"
 Philippe Wojazer / Stefan Wermuth / Reuters

Mnogo poznatih javnih osoba potpisalo je do sada u Sloveniji peticiju kojom se traži da država zakonski dopusti eutanaziju smrtno bolesnih osoba na njihovu želju kao "ljudsko pravo".

Među stotinjak poznatih osoba koji se peticiju potpisali u prva 24 sata od njenog nastanka su, primjerice, nekad poznati sportaši Miro Cerar stariji (otac bivšeg premijera) te košarkaš Ivo Daneu, klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj, istaknuti liječnici Rajko Kenda i Tomislav Klokočovnik, pjevač Zoran Predin, glazbenik Mojmir Sepe, nekadašnji ministar obrazovanja Ivan Svetlik, glumica Milena Zupančič, glumac Boris Cavazza i njegov sin Sebastijan, također glumac, zatim filozof Slavoj Žižek, te mnogi drugi iz umjetničkih, kulturnih, političkih i akademskih krugova.

"Peticiju za pravno reguliranje pomoći pri okončanju života" predstavila je u četvrtak udruga za dostojnu starost Srebrna nit, navevši da bi u Sloveniji pravo na dostojanstvenu smrt, bez produžavanja patnje na smrt oboljelih i njihove rodbine, trebalo biti priznato kao ljudsko pravo.

Među inicijatorima peticije je i znanstvenik Andrej Pleterski, sin pokojnog povjesničara i akademika Janka Pleterskog, koji se prošle godine, sa zahtjevom da mu se omogući eutanazija, obratio apelom zastupnicima u parlamentu, nakon što su mu u staračkom domu, u kojemu je pokušao okončati život rezanjem vena, spasili život.

Pleterski je umro nekoliko mjeseci kasnije u 95. godini života, a pismom parlamentu, koje je uputio iz bolnice nakon što mu je onemogućeno da izvrši suicid, potaknuo je širu javnu raspravu o "pravu na dostojanstvenu smrt".

Zadnjih godina života tužio se da ga sve od 2009. godine, kad je doživio moždani udar i bio prikovan za postelju, sve više napuštaju memorija i intelekt, da je duhovno i fizički onemoćao, da je "sve manje živ" i da bi zato htio umrijeti.

Pleterski je bio redovni profesor za povijest južnoslavenskih naroda na Ljubljanskom sveučilištu i autor brojnih povijesnih knjiga, a u mlađim godinama i jako politički aktivan.

U 90-im godinama prošlog stoljeća, u političkom vrenju pred kraj bivše Jugoslavije, bio je član CK slovenskog Saveza komunista, blizak "reformističkom krugu" oko Milana Kučana.

Potpisnici peticije za dostojanstvenu smrt u četvrtak su, prilikom njena predstavljanja u Ljubljani, kazali kako su uvjereni da bi je na referendumu podržala većina građana, a peticija je sada usmjerena na dobivanje što veće javne potpore za pravo na eutanaziju.

Očekujemo da će se u raspravi suočiti sva stajališta i etički pogledi te da će se u tolerantnom ozračju doći do odluke da se eutanazija pravno regulira. Očekujemo da će se u debatu uključiti i povjerenstvo za medicinsku etiku, branitelji prava pacijenata, pravobranitelj ljudskih prava, ali i parlamentarne stranke, naveli su autori i potpisnici peticije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:18