NADZIRU I ZRAČNU LUKU

SLOVENIJA POJAČALA KONTROLU GRANIČNIH PRIJELAZA U napadu na metro ranjen pravni savjetnik šefa predstavništva Slovenije u EU

 Reuters

LJUBLJANA - Slovenski državni vrh je nakon terorističkih napada u utorak u Bruxellesu ocijenio da za sada zemlja nije neposredno ugrožena od terorizma, ali je ipak naredio pojačanu kontrolu graničnih prijelaza.

"Napadi u Bruxellesu ne utječu neposredno na sigurnosno stanje u Sloveniji. Trenutno nema podataka koji bi diktirali podizanje ocjene stupnja ugroženosti zbog terorizma", kazao je na konferenciji za novinare premijer Miro Cerar, oštro osudivši napade.

Unatoč ocjeni da zemlja nije neposredno ugrožena od terorizma, slovenska vlada naredila je policiji pojačanu kontrolu na graničnim prijelazima i u zrakoplovnoj luci Ljubljana, a uspostavljen je i pojačani nadzor nad osobama za koje je od prije ocijenjeno da bi mogle predstavljati određeni rizik za sigurnost i mir.

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je da je u napadu na postaju podzemne željeznice u Bruxellesu ranjen pravni savjetnik šefa predstavništva Slovenije u Europskoj uniji i to prilikom dolaska na posao, ali nije životno ugrožen, dok nema podataka da bi itko drugi od slovenskih državljana u Bruxellesu, njih oko 3000, u napadu bio ranjen ili nastradao.

Zbog stanja nakon napada i pojačanih mjera sigurnosti u susjednoj Italiji za srijedu predviđen posjet talijanskog ministra vanjskih poslova Gentilonea je odgođen, potvrdio je Erjavec.

Predsjednik Slovenija Borut Pahor kazao je da su u Bruxellesu napadnute temeljne vrijednosti europskog društva, te da ih upravo zato treba braniti još odlučnije nego što je to do sada bio slučaj.

Nakon Bruxellesa, pojačana sigurnost u New Yorku, Washingtonu i Los Angelesu

NEW YORK - Mjere sigurnosti su iz opreza pojačane u utorak u više velikih američkih gradova, pa tako i u New Yorku, Washingtonu i Los Angelesu, nakon napada u Bruxellesu, a policajci su na Times Squareu patrolirali naoružani strojnicama.

"Nema posebne i vjerojatne prijetnje za New York", rekao je gradonačelnik Bill de Blasio na tiskovnoj konferenciji. "No u stanju smo povišenog opreza i pripravnosti", dodao je, pošto je izrazio solidarnost sa stanovnicima Bruxellesa.

Policija, koja je oko 3.30 sati po newjorškom vremenu bila obaviještena o napadima u zračnoj luci i u podzemnoj željeznici u Bruxellesu, udvostručila je broj ljudi radi nadzora gradskog prijevoza u vrijeme odlaska na posao, rekao je načelnik newjorške policije Bill Bratton.

Raspoređene su teško naoružane specijalne postrojbe i policajci sa psima, a u podzemnoj željeznici su češće kontrole torba, rekao je čelnik za borbu s terorizmom John Miller.

Kontrola je pojačana u podzemnoj željeznici, zračnim lukama, kolodvorima, tunelima i na drugim strateškim mjestima, u suradnji s vlastima države New Yorka i drugih subjekata zaduženih za ove infrastrukture.

Policajci naoružani strojnicama patrolirali su u utorak na Times Squareu, najpoznatijem trgu u tome gradu s 8,4 milijuna stanovnika.

Kao pojačanje, u zračne luke u New Yorku poslani su vojnici nacionalne garde, rekao je guverner te savezne države Andrew Cuomo.

Bratton je dodao da će ove mjere ostati na snazi još neko vrijeme.

Policija je pozvala stanovnike Velike jabuke na oprez. "Eksplozije u#Bruxellesu. Budite i dalje oprezni. Ako nešto primijetite, javite nam", poručila je na Twitteru.

Policijske ophodnje su u utorak pojačane i u Washingtonu, napose u podzemnoj željeznici i u zračnim lukama.

Ministarstvo domovinske sigurnosti (DHS) je priopćilo da "pomno prati" stanje u Bruxellesu i "u slučaju potrebe neće oklijevati da prilagodi stupanj sigurnosti kako bi zaštitilo Amerikance".

I u Los Angelesu je sigurnost pojačana u metroima, zračnim lukama te u okolici hollywoodskih znamenitosti i športskih terena.

"Redarstvene snage su iz opreza raspoređene oko glavnih infrastruktura u čitavom Los Angelesu", rekao je glasnogovornik policije Mike Lopez.

U koordiniranim napadima za koje je odgovornost preuzela džihadistička skupina Islamska država, u utorak ujutro u Bruxellesu su poginule najmanje 34 osobe, a 200 je ranjeno, četiri dana nakon uhićenja jednog od sudionika pariških napada u studenome, Salaha Abdeslama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:24