NEMA POPUŠTANJA

Slovenija produžila važeće mjere, u jednoj regiji je situacija lošija pa je opet u ‘crvenom‘

U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđene 852 zaraze, uz 18,7% pozitivnih nalaza na broj testova. Potvrđeno je sedam preminulih...
 Ales Beno/Anadolu agency/AFP

Slovenska vlada je, zbog pogoršanja epidemiološke situacije u jednoj od 12 statističkih regija, u njoj u četvrtak opet uvela strože restrikcije, dok se u ostalima do 5. ožujka produžavaju mjere koje su vrijedile i do sada.

"Epidemiološka slika u obalno-kraškoj regiji bitno je slabija nego u ostalima", rekla je na konferenciji za novinare glasnogovornica vlade Maja Bratuša, dodavši da će se za nju primijeniti mjere i restrikcije koje vrijede za tzv. "crvenu" fazu epidemije.

Zato će u toj regiji, čiji je centar Koper, od subote ponovo biti zatvorene za kupce neesencijalne trgovine s površinom iznad 400 četvornih metara i neke servisne aktivnosti, dok će u svim preostalima biti potrebno redovno testiranje zaposlenih na koronavirus.

Još nije jasno hoće li stanovnici u tom dijelu Slovenije opet biti "zatvoreni" u općinske granice, kako je inače predviđeno prema vladinom "semaforu" kad se dođe u crvenu fazu, prenose slovenski mediji.

Nakon nedavnog prosvjeda taksista, koji su se morali testirati na koronavirus dva puta tjedno, vlada Janeza Janše odlučila je da će se testovi provoditi samo jednom tjedno, a isto vrijedi i za vozače autobusa te konduktere u vlakovima.

Uz to, predstavnici vlade i policije upozorili su da zbog fluktuiranja broja novih slučajeva zadnjih dana ne treba skoro očekivati ulazak Slovenije u tzv. "žutu" fazu epidemije, kad će nastavu u školama moći polaziti učenici svih razreda i kad se očekuje ukidanje policijskog sata.

U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđene 852 zaraze, uz 18,7 posto pozitivnih nalaza na ukupan broj testova. Potvrđeno je sedam preminulih od Covida-19, broj hospitaliziranih je stabilan i ne raste, a prosječno se tijekom tjedna dnevno registriraju 763 zaraze, objavila je slovenska vlada.

Predstavnik slovenske policije pozvao je sve građane da se idućih dana, osobiti tijekom vikenda, pridržavaju svih mjera i restrikcija, kako se epidemije ne bi širila, te najavio oštrije kontrole mobilnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2023 21:18