NA IZBJEGLIČKOJ RUTI

Slovenija produžuje protumigrantsku ogradu prema Hrvatskoj, radovi počinju za dva do tri tjedna

Trenutno obavještajni podaci ne govore o mogućem većem migrantskom valu iz Afganistana nakon što su tu zemlju preuzeli talibani
 Zeljko Hajdinjak/CROPIX

Slovenija će produžiti ogradu na granici s Hrvatskom, namijenjenu onemogućavanju ilegalnih migracija, najavio je u srijedu ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

Prilikom posjeta Savinjskoj regiji (centar Celje), koja se proteže od hrvatske do austrijske granice, Hojs je pogledao stanje na granici s Hrvatskom i kako se ona kontrolira te najavio postavljanje još nekoliko desetaka kilometara protumigrantske ograde.

Ona se od velike migracijske krize 2015.-2016., kad je Slovenija počela postavljati bodljikavu žicu, dosad već protegnula na više od polovice dužine međusobne granice dviju država.

- Vlada je u zaključnoj fazi potpisivanja ugovora o postavljanju više desetaka kilometara nove granične zapreke na južnoj granici - rekao je tom prilikom novinarima Hojs, dodavši da bi radovi mogli započeti za dva do tri tjedna.

Po riječima Hojsa, člana stranke premijera Janeza Janše, trenutno obavještajni podaci ne govore o mogućem većem migrantskom valu iz Afganistana nakon što su tu zemlju preuzeli talibani.

Kako je dodao, to je zasluga i činjenice što europski ministri unutarnjih poslova nedavno nisu dopustili da se nakon pada Afganistana u ruke talibana za moguće izbjeglice i migrante "širom otvore" vrata EU-a, kao što je to bilo u krizi 2015./2016.

- To znači da će Europa pomagati samo onima kojima je pomoć stvarno potrebna, a to su ranjive skupine, žene i djeca - izjavio je Hojs.

Slovenija se nalazi na tzv. balkanskoj izbjegličkoj ruti prema zapadnoj i središnjoj Europi, no za razliku od prije nekoliko godina, njezina policija bilježi sve manje pokušaja ilegalnog ulaska izbjeglica i migranata. Prema službenim podacima, u prvih sedam mjeseci ove godine bilo je 4495 nezakonitih ulazaka, što je za više od 70 posto manje nego u istom razdoblju lani, kad ih je zabilježeno 7577.

Među zatečenim ilegalnim migrantima najviše je onih iz Afganistana, Pakistana i Bangladeša, koji čine polovicu svih ilegalnih ulazaka, a jako je smanjen broj Pakistanaca, Marokanaca i Alžiraca.

Vlada Janeza Janše zaoštrila je ove godine propise koji omogućuju dobivanje azila, a Slovenija se kao predsjedateljica Vijeća EU-a u ovom semestru usprotivila uspostavljanju tzv. humanitarnih koridora za moguće izbjeglice iz Afganistana.

Žičanu ogradu na granici s Hrvatskom, na početku velikog migrantskog vala iz Sirije 2015.-2016., počela je postavljati nekadašnja vlada Mire Cerara, a dosad se žica nalazi na više od 200 kilometara njezine dužine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:39