IZBJEGLICE

Slovenija se priprema prihvatiti djecu iz sirotišta u Lugansku: Upisuju ih u škole

Vladin ured za integraciju migranata zaprimio je 198 molbi za materijalnu pomoć...

Ukrajinske izbjeglice

 Tom Dubravec/ Cropix

Od 18,5 tisuća Ukrajinaca koji su od početka rata u toj državi ušli u Sloveniju četvrtina ih je ostala u zemlji, status privremene zaštite do sada je dobilo 1225, a priprema se prihvat djece iz sirotišta u Lugansku.

Do danas je 18.415 ukrajinskih izbjeglica registrirano u Sloveniji, a sada boravi njih 4718 jer je većina bila u tranzitu.

Status privremene zaštite dobilo je njih 1225.

Vladin ured za integraciju migranata zaprimio je 198 molbi za materijalnu pomoć, prema podacima vladinih službi koje prenose mediji.

Ministarstvo obrazovanja potvrdilo je da je u osnovne škole u Sloveniji upisano 578 djece izbjegle iz Ukrajine, a 30 djece predškolske dobi upisano je u vrtiće.

Slovenska vlada ovaj tjedan odlučila je da se u selo Slavina blizu Postojne premjesti dio štićenika iz ukrajinskog sirotišta u Lugansku. Vladin ured za migrante priopćio je da je riječ o dvadesetoro djece bez roditelja u dobi od jedne do sedam godina, a zajedno s njima doći će i 18 Ukrajinaca, njihovih skrbnika iz spomenutog sirotišta.

Predviđa se da će operacija njihova prijevoza u Sloveniju biti realizirana u sljedećih desetak dana, prenijeli su mediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2023 14:27