NOVI PAKET POMOĆI

SLOVENIJA SPAŠAVA DOMAĆI TURIZAM S 345 MILIJUNA EURA Građani će dobiti vaučere, mogu ih koristiti već od 1. lipnja

Bled, Slovenija
 Ilustracija / wanderworldimages / Alamy / Alamy / Profimedia

Vaučeri kojima Slovenija želi potaknuti potrošnju u turizmu stajat će državni proračun 345 milijuna eura, bit će izdani u elektroničkom obliku i moći će se koristiti već od 1. lipnja, izjavio je u srijedu slovenski ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Takozvani "turistički bonovi" dio su novog paketa pomoći slovenske vlade nakon završetka epidemije koronavirusa i dobit će ih svi građani, punoljetni u iznosu 200 eura, a djeca u visini od 50 eura, i moći će se iskoristiti od 1. lipnja, a najkasnije do kraja godine, potvrdio je ministar i potpredsjednik slovenske vlade, zadužen i za turizam, na konferenciji za novinare u Ljubljani.

- Turizam je najpogođeniji epidemijom i njezine će posljedice taj sektor osjećati još dugo - izjavio je Počivalšek, dodavši da je u tom pogledu ta grana gospodarstva specifična u odnosu na druge, pa zaslužuje poseban oblik stimulacije i pomoći, dodao je, izražavajući nadu da će vladin prijedlog parlament što prije prihvatiti kako bi se vaučeri, odnosno "turistički bonovi", što prije mogli početi koristiti.

Tehnički, bon u nematerijalnom obliku trebat će iskoristiti odjednom u nekom od slovenskih turističkih objekata, njime se uz predočenje osobnog poreznog broja plaća noćenje ili noćenje s doručkom za kratkotrajni boravak, a država će onda u roku od osam dana na račun uplatiti novac.

Računa se da će u taj oblik domaće turističke potrošnje, uz 345 milijuna iz "bonova" koje poklanja država, građani na taj način potrošiti dodatnih 172 milijuna eura.

Tako bi se prema očekivanjima vlade moglo osigurati oko 5 milijuna noćenja u hotelima, kampovima i drugim oblicima turističkog smještaja i tako premostiti razdoblje do dolaska većeg broja stranih gostiju budući da strani gosti, uglavnom oni iz Italije, Njemačke i Austrije, ostvaruju tri četvrtine noćenja u Sloveniji u normalnim turističkim godinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. ožujak 2021 07:58