IZBJEGLIČKA KRIZA

Sloveniji pomažu 32 strana policajca, najviše Litavaca

 Dragan Matić/CROPIX

Sloveniji u suočavanju s izbjegličkom krizom pomažu 32 strana policajca, među kojima je 20 iz Litve, osam iz Austrije i pet iz Njemačke, na graničnim prijelazima s Hrvatskom i u blizini izbjegličkih kampova.

Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je da Slovenija razgovara s više zemalja koje bi mogle ponuditi takvu vrstu pomoći, a uz zemlje iz Višegradske skupine navodno su je ponudile Italija, Francuska, Španjolska i Nizozemska.

Češka vlada potvrdila je u ponedjeljak da će Sloveniji poslati 20 policajaca, 30 ih je ponudila Slovačka, a najviše 50 Mađarska.

Još nije poznato je li Slovenija odgovorila na ponudu ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića da Hrvatska susjednoj državi pošalje 50 svojih policijskih službenika radi boljeg reguliranja migrantskog vala i šatora iz strane donacije.

Slovenski premijer Miro Cerar više je puta prošlog tjedna upozorio da je slovenska granica s Hrvatskom ujedno i schengenska granica i da očekuje da će Sloveniji biti ponuđeno više stotina europskih policajaca s opremom, jer sama ne može braniti 670 kilometara dugu kopnenu granicu s Hrvatskom koja je članica EU-a, ali ne i Schengenskog prostora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 02:41