BITKA S COVIDOM

Sloveniji pristiže veći broj doza: Ubrzavaju tempo cijepljenja, uključuje se i vojska

Po službenim podacima, do sada je u Sloveniji prvom dozom cjepiva cijepljeno 413.033 osoba, a s obje doze 180.084
 Tauseef Mustafa/AFP

Slovenska vlada najavila je u četvrtak da će idućih tjedana, s obzirom na pristizanje većih količina cjepiva, ubrzati tempo cijepljenja te da će se u kampanju cijepljenja uključiti i vojska, dok se u zemlji stanje u bolnicama ozbiljnije ne popravlja.

S 3937 PCR testova u zadnja 24 sata potvrđeno je 918 novih zaraza, odnosno 23,3 posto, što je nepovoljnije nego prije sedam dana kad je udio pozitivnih testova bio 17,5 posto, objavila je vlada. U zadnja 24 sata od posljedica covida-19 umrlo je šest pacijenata.

U bolnicama je trenutno 636 covid bolesnika, što je 15 više nego dan ranije, a u bolnice je u srijedu primljeno 80 novih pacijenata. Na intenzivnim odjelima trenutno je 157 teže oboljelih.

U bolnicama je u zadnja 24 sata umrlo 6 oboljelih, čime se broj fatalnih ishoda od početka epidemije povećao na 4243, a sedmodnevna incidencija zaraza je i dalje visoka i iznosi 210,5 na sto tisuća stanovnika.

Po službenim podacima, do sada je u Sloveniji prvom dozom cjepiva cijepljeno 413.033 osoba, a s obje doze 180.084, no dostupnost cjepiva sada je mnogo veća pa bi od idućeg tjedna u većim centrima broj cijepljenja mogao biti udvostručen ili utrostručen u odnosu na dosadašnji tempo. U kampanju cijepljenja uključit će se vojska i vojni sanitet, te civilna zaštita, izjavio je ministar zdravstva Janez Poklukar.

Vlada Janeza Janše i dalje ima za cilj cijepljenje većine stanovništva do kraja lipnja ove godine.

Zbog nešto bolje epidemiološke situacije u 5 od 12 slovenskih regija, vlada je za njih u četvrtak odredila dodatno ublažavanje mjera u odnosu na one koje općenito vrijede na razini države.

U "boljim" regijama, a to su pomurska, koruška, središnja slovenska, obalno-kraška i goriška regija od ponedjeljka će u zatvorenim prostorima trgovina vrijediti ograničenje po kojemu jedna stranka može biti na 20 četvornih metara, dok za ostale regije vrijedi strože ograničenje o međusobnoj distanci i broju stranaka u jednom prostoru.

U "boljim" se regijama također od ponedjeljka za goste u turističkom smještaju dopušta korištenje unutarnjih ugostiteljskih prostora, ali samo za stolom, dok je rad noćnih klubova, barova i diskoteka i dalje zabranjen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:35