130,000 MIGRANATA

Sloveniji stigla velika strana pomoć za izbjeglice

 Željko Hajdinjak/CROPIX

Slovenija je zadnjih dana dobila velike količine humanitarne pomoći za migrante i izbjeglice, rekao je u ponedjeljak novinarima državni tajnik u slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic, zahvaljujući zemljama i međunarodnim organizacijama koje su dale pomoć.

Prilikom posjeta Šentilju, u kojemu je smješten najveći izbjeglički kamp iz kojega ljudi prelaze u Austriju, Šefic je kazao da su skladišta za pomoć migrantima blizu Šentilja prepuna, no da je i dalje velika potreba za vrećama za spavanje i toplijom zimskom odjećom.

Visoko povjerenstvo za izbjeglice (UNHCR) obećao je Sloveniji veći broj kontejnera-kućica za smještaj migranata, a planirano je i postavljanje vojne bolnice za koju se još traži lokacija, kazao je Šefic koji vodi koordinaciju za izbjeglice i migrante u vladi premijera Mire Cerara.

Prema podacima policije, u Sloveniju je do danas ušlo oko 130.000 migranata i izbjeglica, a dnevni priljev zadnjih dana iznosio je zadnjih dana između šest i pol i sedam i pol tisuća, najviše preko Dobove, kamo se iz istočne Hrvatske dovoze vlakovima.

Šefic je kazao da je priljev migranata još uviijek dosta velik iako su prisutni znakovi smanjivanja izbjegličkog vala, a nije isključio ni mogućnost da se više izbjeglica nego do sada usmjeri u Gornju Radgonu, također na austrijskoj granici, što bi olakšalo položaj u kampu u Šentilju koji može primiti dvije tisuće izbjeglice, ali je često prepun i popunjen s dvostrukim brojem.

Prema podacima koje je do sada obradila slovenska policija, među migrantima i izbjeglicama koji su ušli u Sloveniju bilo je polovica odraslih muškaraca, a ostali su žene i maloljetne osobe. Među njima je najviše Sirijaca, a slijede Afganistanci, Iračani i Pakistanci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:22