POSTIGNUT DOGOVOR

Sloveniju žestoko udara 4. val korone, u borbi s covidom pomagat će im 30 talijanskih liječnika i sestara

Bolnice su posljednjih dana gotovo dosegle maksimalne kapacitete nakon velikog skoka broja zaraženih koronavirusom.

Pandemija koronavirusa, Ilustracija

 Sopa Images Limited/Alamy/Alamy/Profimedia

Sloveniji, koja se bori s četvrtim valom pandemije covida-19, pomagat će 30 liječnika i medicinskih sestara iz Italije, objavili su u četvrtak mediji.

Dogovor da medicinska ekipa iz saniteta talijanske vojske dođe u slovenske covid bolnice postignut je u srijedu na sastanku slovenskog ministra obrane Mateja Tonina i njegova talijanskog kolege Lorenza Guerinija, prenio je Slovenski radio.

Bolnice su posljednjih dana gotovo dosegle maksimalne kapacitete nakon velikog skoka broja zaraženih koronavirusom. Epidemiolozi stanje ocjenjuju sve lošijim i smatraju da su potrebne strože mjere.

Dvojica ministara su također potpisala sporazum po kojemu će Slovenija od Italije kupiti transportni zrakoplov C27J Spartan.

Vrijednost posla je 72 milijuna eura, uključujući tehničku pomoć talijanske vojske pri obučavanju posada, rezervne dijelove, rad na simulatorima, dodatne module za gašenje požara itd.

Kupnjom aviona Slovenija potvrđuje svoju suverenost, a osim u vojne svrhe može se upotrijebiti i za medicinske operacije, prirodne nepogode, za transport ranjenika ili zaraženih te evakuacije, a moguće je i njegove kapacitete dijeliti s drugim državama, reko je Tonin novinarima.

S maksimalnim doletom od 5852 kilometra, Spartan može transportirati 60 osoba i teret do 11,3 tona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 20:15