GREGORI SVE NIJEČE

Slovenka u centru velikog skandala koji trese Bruxelles, procurile ozbiljne optužbe zaposlenika

Na čelu Agencije je Slovenka Nina Gregori koja kaže kako nju i zaposlenike Agencije ovakve optužbe silno rastužuju

Nina Gregori

 Marios Lolos/Avalon/Profimedia/Marios Lolos/Avalon/Profimedia

Čelnica europske Agencija za azil optužena je za nedozvoljeno postupanje tri godine otkako je zadužena da tom tijelu Europske unije vrati kredibilitet nakon što je njezin prethodnik naprasno dao ostavku.

U prigovoru upućenom prošli tjedan Agenciji za borbu protiv prijevara Europska komisije, zaposlenici Agencije Europske unije za azil zatražili su istragu nad glavnim menadžerima agencije koje optužuju za nepotizam, zavaravajuće izvještaje i uznemiravanje.

U pisanom prigovoru kojeg je vidio Financial Times, najviše je optužbi upućeno na račun izvršne ravnateljice Nine Gregori, koja je tu poziciju preuzela 2019. nakon odlaska njezinog prethodnika José Carreira, koji je bio optužen za uznemiravanje. Neimenovani zviždač odlučio je reagirati kako bi se agenciji vratila njezina prijašnja funkcionalnost, stoji u tekstu prigovora.

‘Gregori je uspostavila kompleksan sustav pravnih struktura i kontrola koje su trebale ostaviti dojam pravilnosti i usklađenosti, no koji u stvarnosti prikrivaju sve nepravilnosti Agencije‘, tvrdi se u prigovoru. ‘Gregori je osigurala da o nepravilnostima bude nemoguće obavijestiti upravni odbor, Europsku komisiju, Europski parlament i javnost.‘

Optužbe na račun Nine Gregori uključuju i imenovanja koja su u suprotnosti s pravilima o zapošljavanju. Na taj je način svojim bliskim suradnicima omogućila brže napredovanje u karijeri, a neke od njih zadržala je u uredu puno dulje nego je bilo određeno njihovim ugovorima, kaže se u prigovoru.

Gregori odbacuje optužbe

Gregori i viši menadžeri Agencije odbacili su sve optužbe.

Agencija europske unije za azil (European Union Agency for Asylum - EUAA) zapošljava oko 2.000 ljudi, te državama članicama pruža pravnu, tehničku i operativnu pomoć. Agencija je u siječnju dobila novo ime i mandat da zemljama članicama pomogne ujednačiti način na koji odgovaraju na zahtjeve za azilom.

Gregori, inače po nacionalnosti Slovenka, koja je prije angažmana u Agenciji dvadeset godina radila u Ministarstvu unutarnjih poslova Slovenije, imenovana je na dužnost s ciljem da ojača nadzor nad zapošljavanjem, nabavom i unutarnjom kontrolom nakon optužbi na račun njezina prethodnika.

Iako zaposlenici nisu menadžment agencije optužili i za financijsku prijevaru, kazali su da su kao rezultat tih krivih imenovanja isplaćivani neopravdani honorari te navode kako se ‘varanje prilikom korištenja sredstava EU pretvorilo u neregularne isplate plaća‘ za desetke menadžera.

Agencija za azil je navodno zaposlila neke ljude koji su povezani s ‘korupcijskim skandalima o kojima su pisali mediji na Malti‘, kao i rođake nekih od menadžera agencije koji su tako preko reda dobili posao, kaže se u pisanom prigovoru, no nije rečeno na koje se konkretne osobe ta iregularna zapošljavanja odnose.

Gregori i drugi menadžeri su također Europskoj komisiji i Europskom parlamentu slali zavaravajuća izvješća koja su uključivala lažne informacije u njihovim internim kontrolnim reportima, nadalje tvrde zaposlenici.

Olaf zaprimio prigovor

Olaf, jedinica Europske unije zadužena za razotkrivanje prijevara, potvrdila je da je primila prigovor te da prema ‘standardnim procedurama procjenjuje ima li potencijala za istragu‘.

Istraga će biti otvorena ako nadzorno tijelo odluči da je za to kompetentno te da postoji ‘opravdana sumnja u počinjenje ozbiljnih prijestupa‘ koji uključuju prijevaru, korupciju ili kakvu drugu ilegalnu aktivnost, kazali su iz Olafa.

Europska komisija je također potvrdila da je zaprimila prigovor i da će Olaf analizirati ‘potencijal za otvaranje istrage‘ i daljnje akcije.

Agencija za azil je odgovorila da su Gregori i drugi viši menadžeri kazali kako ‘oštro odbacili sve anonimne optužbe za iregularnosti te da ih optužbe i napadi jako rastužuju‘. Kazali su da su jako ožalošćeni što su u tekstu prigovora navedene činjenično netočne tvrdnje i iskrivljene činjenice kojima je jedini cilj nanijeti štetu dobroj reputaciji Agencije i njezinih zaposlenika izgrađenoj u posljednje tri godine‘. Dodali su i da usko surađuju s Olafom.

Monika Hohlmeier, čelnica Vijeća Europskog parlamenta za nadzor nad financijama, koja je također primila jedan primjerak prigovora, kaže: ‘Čvrstog sam stajališta da bilo kakav prigovor upućen na račun bilo koje institucije, tijela ili agencije EU, valja temeljito istražiti i provjeriti.‘

U prigovoru se također spominje i Mark Camilleri kojeg je u posljednje tri godine petoro zaposlenika optužilo za uznemiravanje i kojeg je, prema tvrdnjama zaposlenika, Nina Gregori podržavala u svakoj prilici.

Čelnik unutarnje kontrole Agencije, Gerardo Knouse Ramirez, također je optužen za prikrivanje nepravilnosti, kao i da je bio ključan čovjek u ‘razgradnji kriznog plana‘ kojeg su nakon odlaska José Carreira zatražili Europski parlament i države članice.

Camilleri i Knouse Ramirez opovrgnuli su sve optužbe, rekla je EUAA.

Uprava Agencije predano je radila na poboljšanju upravljanja i funkcioniranja EUAA i ‘ova je tranzicija još uvijek u tijeku‘, rekla je u priopćenju EUAA, dodajući da tim Nine Gregori radi na ‘poticanju kulture transparentnosti i odgovornosti‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:06