SKANDAL U SUSJEDSTVU

Slovenska liječnica za 50 eura izdavala lažne potvrde o preboljenom covidu

Liječnica je potvrde izdavala na temelju testa koji dokazuje prisutnost antitijela u organizmu, što nije valjan način
Ilustracija
 William West/AFP

Liječnica iz slovenskog Pomurja u središtu je skandala nakon što se doznalo da je za 50 eura izdavala potvrde o prebolijevanju koronavirusa. Slučaj istražuje i Liječnička komora Slovenije.

Kako javlja 24ur, prozvana liječnica novinarima je rekla da je potvrde izdavala na temelju nalaza koji dokazuje prisustvo antitijela u organizmu, no to nije propisan i valjan način potvrđivanja da jer netko prebolio covid. Potreban je pozitivan PCR test stariji od deset dana a nije stariji od 180 dana, ističu.

Novinarka portala predstavila se liječnici kao osoba koja je bila u kontaktu sa zaraženom osobom, ali nije testirana. Liječnica joj je rekla da nema problema i da će joj izdati potvrdu za 50 eura uz uvjet testa na prisutnost protutijela.

Portal podsjeća da je infektolog Janez Tomažić sa Sveučilišnog kliničkog centra u Ljubljani upozorio da prisutnost protutijela nije dovoljno dobar dokaz da je netko prebolio koronavirus, odnosno da je zaštićen od bolesti. Nacionalni zavod za javno zdravstvo na novinarski je upit odgovorio da se radi o prekršaju koji je u nadležnosti državnog inspektorata. Liječnička komora potvrdila je da zaprimila prijavu protiv liječnice, no do okončanja postupka neće otkrivati detalje, piše 24ur.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:51