NASLUĆUJE SE KRAJ PAT-POZICIJE

SLOVENSKA LIJEVA KOALICIJA ZA PREMIJERA KANDIDIRALA KOMIČARA MARJANA ŠARECA Podržali su ga Cerar, Bratušek i Erjavec; tražit će glasanje idući tjedan

Marjan Šarec
 Srdjan Zivulovic / REUTERS

Zastupnici pet lijevih slovenskih stranaka u srijedu su u parlamentu kandidirale Marjana Šareca, komičara koji je postao političar, za mandatara iduće slovenske vlade čime se počinje naslućivati kraj političke pat-situacije koja traje od parlamentarnih izbora 3. lipnja koji nisu dali jasnog pobjednika.

Potpise za kandidaturu Šareca za budućeg premijera uz njegovu Listu Marjana Šareca (LMŠ), dali su i zastupnici Socijalnih demokrata (SD) Dejana Židana, Stranke modernog centra (SMC) Mire Cerara, Stranke Alenke Bratušek (SAB) i Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karla Erjavca, njih ukupno 43.

Umjesto prvotnih najava da će se o mandataru odlučivati već u ponedjeljak, Šarecova grupacija sada najavljuje da će glasovanje o mandataru nove vlade biti u petak idućeg tjedna.

Slovenska demokratska stranka bivšeg premijera Janeza Janše, pojedinačno najjače stranke u parlamentu s 25 zastupnika, nije mogla naći koalicijskog partnera da bi formirala vladu.

Šarec je bivši glumac i komičar čiji je drugi mandat gradonačelnika Kamnika u sjevernoj Sloveniji završio ove godine.

Šarec za projekt takozvane "manjinske projektne vlade" ima potporu 43 zastupnika, tri manje od natpolovične većine, ali i obećanje stranke Ljevica (L) da će podržati njegov izbor prilikom tajnog glasovanja, a kasnije i novoizabrane ministre ako se do roka usklade o protokolu o suradnji s pet stranaka Šarecove koalicije, među kojima su i sve tri stranke iz dosadašnje tehničke vlade Mire Cerara.

Definitivnu odluku Ljevica (L) će donijeti do petka, a u međuvremenu očekuje da će se referendumskim izjašnjavanjem o tome izreći i poduprijeti takav oblik suradnje s budućom vladom i cijelo njeno članstvo.

Odnos snaga u budućoj vladi još nije sasvim jasan, ali su u medijima procurili podaci da će mjesto predsjednika parlamenta pripasti predsjedniku Socijalnih demokrata (SD) Židanu, te još tri ministarska resora, te da Cerar računa na mjesto ministra vanjskih poslova ili ministra pravosuđa za koje bi mogao biti zainteresiran i Karl Erjavec, predsjednik demokratskih umirovljenika.

Slovenski mediji upozoravaju da se do datuma glasovanja može dogoditi da se stvari zakompliciraju iako se čini da svih pet stranaka smatra da bi takva vlada mogla biti stabilna, unatoč tome što će njen rad trebati stalno usklađivati, ne samo na stranačkim koordinacijama nego i s Ljevicom (L) koja ostaje izvan vlade, ali je spremna podržati njen radi opstanak ako bude pristala na socijalne koncesije, u pravcu jačanja socijalne sigurnosti, javnog zdravstva i školstva, te smanjivanja troškova obrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:54