POSJET UKRAJINI

Slovenska oporba: Janez Janša je u Kijevu vidio priliku za predizbornu promociju

"Neka se rat što prije završi i neka lideri rat ne koriste za javne nastupe i foto-termine, kazala je Bratušek
 AFP PHOTO/Ukraine Presidency/handout

Odluku slovenskog premijera Janeza Janše da 29 dana pred neizvjesne parlamentarne izbore otiđe u Kijev, zajedno s premijerima Češke i Poljske, oporba vidi i kao pokušaj vlastite političke promocije, dok Janši bliski komentatori smatraju da je takva reakcija "izraz ljubomore" zbog Janšine odvažnosti.

Janšino sudjelovanje u riskantnoj misiji i razgovore s ukrajinskim vodstvom pohvalio je kao potreban izraz europske solidarnosti s Ukrajinom predsjednik Borut Pahor, te stranke u Janšinoj koalicijskoj vladi.

No, četiri stranke lijevog centra, udružene u predizbrnu Koaliciju ustavnog luka (KUL), kažu da ta misija nije bila potpuno usklađena s Europskom unijom i da je mogla "pogoršati situaciju" u nastojanjima vodećih članica da dođu do deeskalacije, te da politički lideri u Europi ne bi trebali u Ukrajini "rat koristiti za vlastitu promociju", prenose u srijedu slovenski mediji.

Parlamentarni zastupnik Socijalnih demokrata (SD) Matjaž Nemec rekao je - komentirajući posjet čelnika srednje i istočne Europe Kijevu - da ta akcija "nije bila usklađena" s Bruxellesom i da u dijalogu Ukrajine i Rusije poruke koje se šalju ukrajinskoj vladi moraju biti prenesene u skladu s europskom idejom i s jasnim mandatom iz Bruxellesa.

A predsjednica te stranke Tanja Fajon kazala je da je "ključ mira" u Ukrajini u "ruskim rukama", te da se NATO prema svim dosadašnjim izjavama u taj sukob neće izravno umiješati.

"Zbog toga poruka trojice lidera u Kijevu može biti krivo shvaćena i tako voditi u nekakvu eskalaciju rata, što nitko ne želi", kazala je Fajon, prenose u srijedu slovenski meidji.

Bivši premijer Marjan Šarec, predsjednik Liste Marjana Šareca (LMŠ) kazao je da Janša na međunarodnom polju deklarativno izražava solidarnost Ukrajini, ali da u Sloveniji "prikriva koliko je bio povezan s Putinom" i kakav je odnos njegove stranke prema izbjeglicama iz ratnih područja, te da je paradiranje s izjavama o Ukrajini i europskim vrijednostima za Janšu manje od mjesec i pol do izbora očito "prilika za prikupljanje političkih poena".

Umjesto da odlazi u Kijev s premijerima Poljske i Češke, Janša bi bolje učinio da je "izvršio pritisak" na svog političkog prijatelja Viktora Orbana da ide u Moskvu i Putina privoli na ustupke kako bi pregovori o prekidu ratnih operacija "dobili pravi smjer", umjesto da vanjsku politiku i odlazak na ratno područje koristi za političku promociju.

"Neka se rat što prije završi i neka lideri rat ne koriste za javne nastupe i foto-termine, kazala je Bratušek.

Mediji bliski Janši i njegovoj stranci navode međutim kako su reakcije oporbe na plamenitu i hrabru misiju europske trojke, u Sloveniji ideološki obojeni apriornim negativnim i neprijateljskim odnosom ljevice prema Janši i da su lideri oporbene koalicije "ljubomorni" na premijerovu hrabrost i međunarodnu staturu.

Pitanje je međutim hoće li i koliko Janšini javni istupi povodom ukrajinske kirize značajnije djelovati na slovensko biračko tijelo, premda tema ruske agresije dominira pred svim ostalim temama, pa i onim koje bi bile normalne u predizborno vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:01