KRIZA U SUSJEDNOJ DRŽAVI

Slovenska vlada planira veliko smanjenje proračunskih rashoda

Iako su proračunski rashodi u srpnju znatno smanjeni, za prvih sedam mjeseci bili su za 1,3 milijarde eura viši od prihoda, a nedavni rebalans proračuna predviđa deficit od 1,5 milijarde eura kao cilj na kraju cijele godine
 AFP

Slovenska vlada planira veliko sniženje proračunskih rashoda u slijedeće dvije godine, kako bi se proračunski deficit u 2014. smanjio na tri, a u 2015. godini na 2,5 posto BDP-a, što je vrlo zahtjevan cilj s obzirom na podatke o stanju proračuna koji su objavljeni u srijedu.

Iako su proračunski rashodi u srpnju znatno smanjeni, za prvih sedam mjeseci bili su za 1,3 milijarde eura viši od prihoda, a nedavni rebalans proračuna predviđa deficit od 1,5 milijarde eura kao cilj na kraju cijele godine.

Kako prenose slovenski mediji, mogu se očekivati i nove mjere štednje i rezovi proračunske potrošnje jer prijedlogom proračuna za 2015. godinu vlada želi deficit smanjiti na 3 posto, a u 2015. na 2,5 posto BDP-a. Da bi se to postiglo, proračunske rashode sa 9,6 milijardi, koliki se očekuju u ovoj godini, trebalo bi u dvije godine sniziti na manje od osam milijardi.

Vlada premijerke Alenke Bratušek zato je proračunske dokumente za iduće dvije godine postavila kao svoj prioritet, a sva ministarstva i drugi korisnici proračuna moraju svoje financijske planove pripremiti do kraja tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 23:48