VEĆI PROMET

Slovenske autoceste s većim prihodom nego lani, ali daleko od 2019. godine

Od iduće godine Slovenija će prema planu uvesti tzv. elektronske vinjete umjesto sadašnjih naljepnica koje se lijepe na staklo
Slovenske autoceste
 Frumm John/AFP

Prihodi od prometa na slovenskim autocestama u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 109 milijuna eura, što je nešto više u odnosu na isto razdoblje lani, ali su još daleko od "normalne" predepidemijske razine u 2019., objavljeno je u utorak.

Kako je objavila tvrtka DARS koja u ime države upravlja sustavom autocesta i naplaćuje cestarinu, u prvom je polugodištu ove godine prodano nešto više od 2,6 milijuna cjelogodišnjih vinjeta za korištenje autocesta koje koriste uglavnom Slovenci.

To je porast od 5 posto u odnosu na isto razdoblje lani, ali još uvijek za 30 posto manje od 2019. kad nije bilo nikakvih ograničenja u prometu i zatvaranja u okvire regija i općina, što ih je lani donijela epidemija covida-19.

U odnosu na stanje iz 2019. smanjena je i prodaja vinjeta koje vrijede tjedan ili mjesec dana, a koje najviše koriste putnici u tranzitu.

Prodaja tjednih vinjeta porasla je prema lani za osam posto, dok je prema 2019. pala za 38 posto. Što se tiče mjesečnih vinjeta, rast prodaje prema lanjskom rezultatu iznosio je 27 posto, ali je rezultat za 33 posto manji nego u 2019.

Od iduće godine Slovenija će prema planu uvesti tzv. elektronske vinjete umjesto sadašnjih naljepnica koje se lijepe na vjetrobransko staklo, a one će se i dalje naplaćivati za vremensko razdoblje korištenja kao i do sada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:45