PUNO ZARAŽENIH

Slovenski epidemiolozi traže hitnu reakciju Vlade, predlažu i potpuni ‘lockdown‘

U bolnicama je 634 oboljelih, a 158 ih treba intenzivno liječenje, što je najveće opterećenje bolničkog sustava nakon travnja.

Covid testiranje

 Jure Makovec/AFP

Slovenski epidemiolozi predložili su svojoj Vladi da hitno reagira na sve veći broj zaraza i hospitalizacija, a među prijedlozima kako bi se zaustavio rast epidemije je i "potpuni lockdown" u trajanju od deset dana, javljaju u utorak po neslužbenim izvorima slovenski mediji.

Stručna skupina za Covid-19, koju vodi epidemiologinja Mateja Logar, o tome je jutros već razgovarala s ministrom zdravstva Janezom Poklukarom, a popodne će se njena skupina sastati i s Vladom kako bi i službeno iznijela predložene nove mjere.

Prema "neslužbenim, ali pouzdanim informacijama", predlaže se 10-dnevno potpuno zatvaranje, a ako se Vlada za to ne bi odlučila, onda se predlažu druge mjere strože od dosadašnjih, među njima stroga kontrola nad implementacijom Covid propusnica i zabrana rada lokala nakon 23 sata, rad od kuće za javni sektor te ograničenje okupljanja do najviše deset ljudi, objavila je iz svojih izvora Slovenska tiskovna agencija STA.

Među prijedlozima epidemiologa je i održavanje sportskih priredaba bez gledatelja, rad od kuće za javni sektor, a okupljanja ljudi do maksimalno deset ljudi, od kojih svi moraju biti cijepljeni ili imati negativan test.

Ako bi se Vlada odlučila za potonji prijedlog, a ne za rigoroznije zatvaranje, a u situaciji da se nakon jednog tjedna epidemijski rast i prevelika opterećenost bolničkog sustava nastavi, onda bi ipak uslijedilo "potpuno zatvaranje", ali s ograničenim trajanjem od deset dana, prenose slovenski mediji.

Prema novim podacima vlade, trenutačno je u bolnicama 634 oboljelih, a 158 ih treba intenzivno liječenje, što je najveće opterećenje bolničkog sustava u epidemiji Covida-19 nakon 27. travnja ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2022 12:41