OFENZIVA

Slovenski epidemiolozi u kampanji za uvođenje strožih mjera pri ulasku iz Hrvatske

Slovenski institut za javno zdravlje mogao bi predložiti da se po povratku iz Hrvatske odredi 14-dnevna karantena
Slovenska granica
 Jure Makovec

Od 33 slučaja unosa koronavirusa u Sloveniju u zadnjih tjedan dana 27 ih je bilo uvezeno iz Hrvatske, prenose u četvrtak popodne slovenski mediji pozivajući se na infektologe koji razmišljaju da vladi zbog toga predlože strože mjere granične kontrole pri ulasku iz Hrvatske.

Kako je za popodnevni dnevnik Slovenske televizije izjavila Bojana Beović, glavna infektologinja u timu slovenske vlade za koronavirus, nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ) mogao bi vladi predložiti ili da se po povratku iz Hrvatske odredi 14-dnevna karantena ili obvezno predočenje negativnog testa na koronavirus.

Dodala je da se za potonje rješenje jučer odlučila Italija, ali da je mjera uvođenja eventualne karantene učinkovitija jer se tako može spriječiti više novih zaraza.

"Granicu smo za ulaze iz Srbije i BiH zatvarali pri bitno manjem broju unosa nego što je sada slučaj s Hrvatskom", kazala je Beović, dodavši kako su glavni problem u Hrvatskoj "diskoteke" koje nisu zatvorene, ali da na to Slovenija nema utjecaja.

Kako je popodne za slovenske medije iznijela Marta Vitek Grgič iz NIJZ-a, u zadnje je vrijeme u Sloveniji dvostruko više importiranih slučajeva zaraze nego lokalnih prijenosa, a najviše je uvoza virusa iz Hrvatske, no odluka o eventualnom zaoštravanju režima na granici je u ovlasti vlade, a epidemiolozi samo mogu iznijeti svoj prijedlog.

Samo ljetovanje u Hrvatskoj nije toliko problematično ako se turiusti drže propisa i mjera, fizičke distance i higijene i izbjegavaju riskantne kontakte i masovna druženja, no dosta je infekcija do kojih je došlo "na plažama" u Hrvatskoj, prenose slovenski mediji.

Kao glavni kriterij za kategorizaciju regija i država s obzirom na rizik od koronavirusa Slovenija je na početku epidemije uvela ukupan broj zaraza u zadnja dva tjedna na 100.000 stanovnika. Pri tome uvrštavanje neke države na "crvenu" najriskantniju listu znači da ona bilježi prosječno više od 40 dnevnih novih aktivnih zaraza na 100.000 stanovnika u dvotjednom razdoblju.

Hrvatska još nije ni bilzu tog broja, ali je kao kriterij naknadno uvršten i broj importiranih zaraza u Sloveniju iz pojedine destinacije, broj testiranja i kapacitet zdravstvenog sustava za zbrinjavanje oboljelih u zemlji iz koje se dolazi na slovensku granicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2022 13:51