NITKO NEMA SIMPTOME

Slovenski epidemiolozi već danima optužuju srednjoškolce da su donijeli zarazu s ekskurzija

Dvije osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima nisu poštivale izolaciju, nego su otišle u Hrvatsku
Lloret de Mar
 Shay Levy/Alamy/Alamy/Profimedia

Među slovenskim maturantima koji su se nedavno vratili s ekskurzija iz Španjolske dosad je potvrđeno 144 zaraženih koronavirusom, vjerojatno delta varijantom, a u izolaciji je stotinjak osoba s kojima su bili kontaktu, objavile su u ponedjeljak zdravstvene vlasti.

Epidemiologinja Eva Grilc iz Instituta za javno zdravlje izjavila je lokalnim medijima da je jedna skupina iz pokrajine Dolenjske boravila u katalonskom ljetovalištu Lloret de Mar, a druga je iz pokrajine Gorenjske. U svakoj je bilo više od 300 maturanata.

"Većina zaraženih su bez simptoma i upućeni su u karantenu, a samoizolacija je preporučena i onima s negativnim testom", rekla je Grilc.

Dodala je da se sumnja na delta varijantu koja se širi u Španjolskoj i još nekim europskim državama.

Dvije osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima nisu poštivale izolaciju, nego su otišle u Hrvatsku, o čemu su obaviješteni hrvatski epidemiolozi, pa im je tamo određena karantena, rekla je Grilc.

Po njezinim riječima, većina slovenskih maturanata u inozemstvo je otišla necijepljena, pa je mladima preporučila da se uoči putovanja cijepe protiv covida-19, sad kad je cjepiva dovoljno.

Slovenija je u ponedjeljak zabilježila 12 novih zaraza i dvoje umrlih. Dvije doze cjepiva dobilo je 35 posto, a jednu dozu 40 posto stanovništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2023 02:42