SPORNA TEZA

Slovenski ginekolog se ispričao zbog teorije da cijepljenje djeluje na plodnost

Navodi koje je prenio ginekolog Pušenjak spadaju u tzv. teorije zavjere bez znanstvenog pokrića
 Silvio Avila/AFP

Slovenski ginekolog Stanko Pušenjak ispičao se i priznao da je bio u zabludi objavivši na Facebooku pretpostavku kako bi cjepivo za covid-19 moglo negativno djelovati na plodnost žena, nakon što je osumnjičen da širi "teorije zavjere".

Zadnjih se dana na društvenim mrežama pojavio njegov tekst u kojemu je odgovorio na pitanje jedne žene o mogućem utjecaju cijepljenja na sterilitet.

Ona ga je molila da komentira članak s interneta i navodnu izjavu Johna Bella, kanadskog znanstvenika koji je sudjelovao pri razvoju "oxfordskog" cjepiva za covid-19, da će vakcina znatno negativno djelovati na plodnost žena, makar privremeno.

Afirmirani slovenski liječnik sa specijalizacijom iz ginekologije i porodništva od toga se nije ogradio, nego naveo da bi već i sama takva teoretska mogućnost morala "upaliti crvena svjetla" kod odgovornih.

Po toj teoriji, cijepljenje protiv koronavirusa izaziva nastanak antitijela koja napadaju površinski protein virusa Sars-cov-2, što bi moglo biti opasno za plodnost i izavati sterilnost. Spomenuti protein virusa je "vrlo sličan" bjelančevini syncitin 1 koji je značajan za plodnost žena, odnosno funkcioniranje jajnika i placente, pa bi, po tom tumačenju, novi imunitet nakon cijepljenja napadao i tu bjelančevinu.

Pušenjak se ispričao novom objavom na Facebooku, navevši da je bio u krivu i da je naknadno vidio da je spomenuta teorija, na koju ga je upozorila čitateljica, zapravo bila objavljena na portalu Health and Money News, koji i inače prenosi različite teorije zavjere o nepostojanju novog koronavirusa i "antivakserske" objave. Priznao je da je bio u krivu što je to pitanje uopće uzeo u razmatranje i komentirao.

Infektologinja Mateja Logar s ljubljanske Klinike za infekcijske bolesti UKC-a Ljubljana kazala je u ponedjeljak na vladinoj konferenciji za novinare da navodi koje je prvotno prenio ginekolog Pušenjak spadaju u tzv. teorije zavjere bez znanstvenog pokrića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:06