DOMINANTNA VARIJANTA

Slovenski infektolozi upozoravaju na delta soj: Necijepljeni i mladi moraju biti na posebnom oprezu

Delta varijantom koronavirusa mogu se inficirati i oni koji su cijepljeni samo prvom od dvije potrebne doze cjepiva
Testiranje na Covid/Ilustracija
 Lillian Suwanrumpha/AFP

Premda je udio pozitivnih testova na koronavirus u Sloveniji zadnjih dana samo jedan do dva posto, a novih smrtnih slučajeva ovaj tjedan nije bilo, tamošnji nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ) u četvrtak je upozorio na opasnost širenja mutacija koronavirusa, posebno delta varijante koja je puno zaraznija.

NIJZ je upozorio da će po prvim ocjenama Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC) delta varijanta u idućem razdoblju postati dominantna, te krajem kolovoza činiti 90 posto svih novih zaraza na području Europske unije, zbog čega necijepljeni i mladi moraju biti na posebnom oprezu.

Kako navode slovenski epidemiolozi iz NIJZ-a, zabrinjava u prvom redu činjenica da se delta varijantom koronavirusa mogu inficirati i oni koji su cijepljeni samo prvom od dvije potrebne doze cjepiva, dok je poticajan podatak da oni koji su dobili dvije doze razviju zaštitu i prema novoj varijanti, a nisu zabilježene niti ponovne zaraze tom varijantom kod onih koji su se koronavirusom već bili zarazili i preboljeli to stanje.

Slovenski epidemiolozi zato upozoravaju na potrebu da se što prije cijepi što više populacije jer se smatra da je zbog pojave delta varijante potrebna 80 postotna procijepljenost da bi zajednica dobila kolektivni imunitet, a do sada je obje doze cjepiva dobila samo trećina stanovnika jer se mnogi za imunizaciju još nisu odlučili makar je cjepiva na raspolaganju dovoljno.

"Još uvijek je mnogo osoba s rizikom za teži tijek bolesti covida-19, pa ponovo naglašavamo da zaštitne mjere koje su na snazi treba dosljedno poštovati, te se odlučivati na cijepljenje kao ključnu mjeru za ograničenje širenja zaraze i zaštitu najranjivijih, upozorili su slovenski epidemiolozi.

Kako je za Slovensku televiziju kazao Borut Štrukelj, profesor farmacije i član vladina stručnog tima za covid-19, dok kod ostalih varijanti koronavirusa vrijedi da jedan čovjek zarazu može prenijeti na njih još 4 do pet, delta varijanta je zaraznije i virusom se dodatno zarazi osam do devet ljudi, no nema znakova da delta varijanta izaziva mnogo teži tijek bolesti ili veću smrtnost.

Premda je u Sloveniji do sada sekvencioniranjem uzoraka potvrđeno samo nekoliko desetaka slučajeva delta varijante virusa, procjene su da je stvarnih slučajeva znatno više jer su analizirani uzorci iz različitih "clustera" odnosno s različitih područja.

Ministar zdravstva Janez Poklukar ovih je dana izjavio da nije pitanje hoće li i u Sloveniji delta virus postati dominantan nego kad će se to dogoditi, dok je premijer Janez Janša upozorio da vjerojatno predstoji i četvrti val epidemije ako se pravodobno ne cijepi što veći dio populacije i ako se svi ne budu striktno držali propisanih mjera i ovog ljeta, dok bi suprotno ponašanje moglo uzrokovati neželjene posljedice, pa i zatvaranja nekih djelatnosti kao školstva na jesen.

U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđene 23 zaraze koronavirusom, uz udio pozitivnih testova 1,4 posto, a nijedna osoba oboljela od covida-19 nije preminula, pa broj smrtnih slučajeva od početka epidemije ostaje 4.419.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2023 01:00