PROBLEMI U ZDRAVSTVU

Slovenski liječnici nezadovoljni, mladi bi u inozemstvo, stariji u privatnu praksu

Na konferenciji su liječnici posebno upozorili na preveliku opterećenost primarnog javnog zdravstva
 Stringer/AFP

Liječnici u Sloveniji nezadovoljni su svojim položajem i plaćama, imaju sindrom "pregorjelosti" na poslu nakon skoro dvije godine pandemije covida-19, a mnogo mladih liječnika razmišlja o odlasku u inozemstvo.

To su pokazala istraživanja i ankete provedene među liječnicima, što su ih u srijedu na konferenciji za novinare u Ljubljani predstavila slovenska Liječnička komora.

Kako je izjavila predsjednica komore Bojana Beović, skoro trećina mladih liječnika prema provedenoj anketi razmišlja o odlasku u inozemstvo, gdje su plaće i uvjeti bolji, a oko polovice svih liječnika razmišlja o izlasku iz sustava javnog zdravstva, bilo u inozemstvo ili u privatnu praksu.

Ne želimo postati država koja bi izvozila vrhunsko obrazovani kadar, rekla je Beović, iznoseći i podatke po kojima u Sloveniji nedostaje mnogo liječnika, njih oko 1000 kako da bi se približila europskim standardima u zdravstvu.

Na konferenciji su liječnici posebno upozorili na preveliku opterećenost primarnog javnog zdravstva i probleme obiteljskih liječnika zbog čega je interes za tu specijalizaciju skoro nestao, ali i niske plaće liječnika na početku karijere.

"Nedostatak liječnika u primarnom zdravstvu je kritičan", kazao je novinarima Rok Ravnikar, predsjednik odbora za osnovno zdravstvo pri Liječničkoj komori Slovenije.

Obiteljski liječnik u svojoj ambulanti ima u prosjeku samo 7 minuta za pacijenta, a ima i mnoga druga zaduženja. Zbog epidemije covida-19 liječnici u primarnom zdravstvu imaju sada barem 40 kontakata dnevno koji se tiču samo koronavirusa, a uključuju nas i na punktovima za uzimanja uzoraka i centrima za cijepljenje", kazao je Ravnikar, dodajući da istraživanja pokazuju kako je velik dio liječnika iscrpljen, odnosno imaju sindrom "pregorjelosti" na poslu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. siječanj 2022 00:46