MATEJ TONIN

Slovenski ministar objasnio zašto nitko nikome u NATO-u nije dojavio da stiže dron: ‘Mislili su da je to lažni trag‘

Tri države su, premda su dron registrirali radari, označile su da se radi o "odrazu na radarskoj slici, odnosno tzv. lažnom tragu

Matej Tonin

 Jure Makovec/AFP

Slovenski ministar obrane Matej Tonin izjavio je u srijedu da je NATO savez nakon prošlotjednog pada drona sovjetske izrade u Zagrebu promijenio postupak za praćenje sličnih incidentnih situacija.

Govoreći na konferenciji za novinare nakon završenog izvanrednog sastanka ministara obrane članica NATO-a u Bruxellesu, Tonin je kazao da se sada već zna da je bespilotna letjelica prošla kroz zračni prostor "barem triju savezničkih država", te da je prelet bio registriran.

No, te države su, premda su ga registrirali radari, to zanemarile, označivši da se radi o "odrazu na radarskoj slici, odnosno tzv. lažnom tragu", kazao je novinarima u Bruxellesu nakon sastanka Tonin, prenosi Slovenska tiskovna agencija STA.

Nakon tog je incidenta, po njegovim riječima, NATO odmah promijenio pristup za takve situacije, pa sada zrakoplovstvo zemalja NATO-a mora reagirati i kada se radi o mogućem odrazu na radarskoj slici.

Sada avioni država članica NATO-a u sličnim slučajevima odmah moraju intervenirati, čak i ako operateri smatraju da se radi o lažnom tragu.

"Kada god se na radaru nešto pojavi, pa i kad operateri smatraju da je to samo radarski odraz, zrakoplovi moraju odmah u zrak i provjeriti o čemu se radi", kazao je Tonin novinarima.

Slovenija je nakon incidenta sa sovjetskim dronom koji je pao na Zagreb, dodao je, stavila u stanje pripravnosti i svoje zrakoplovstvo.

"I Slovenija će u svim takvim slučajevima odmah reagirati. Oprezni smo, u stanju visoke pripravnosti i mislim da naši ljudi što se toga tiče mogu biti mirni", dodao je slovenski ministar obrane Matej Tonin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2023 22:38