MIRO CERAR

SLOVENSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA 'S Hrvatskom bi bilo moguće razgovarati o graničnom pitanju, ali samo o provedbi arbitražnog rješenja'

 Boris Kovacev / CROPIX

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar izjavio je u nedjelju da bi s Hrvatskom bilo moguće razgovarati o graničnom pitanju, ali samo o provedbi arbitražnog rješenja koje Ljubljana drži obvezujućim, a dijalog bi mogli početi predsjednici Borut Pahor i izabarni Zoran Milanović.

"Trebat će razgovarati. Pregovori su mogući, ali samo u okviru arbitražne presude, odnosno kako je provesti", kazao je Cerar u nedjelju u razgovoru za emisiju "Politički" Slovenske televizije.

Dijalog bi se mogao početi na razini predsjednika Slovenije Boruta Pahora, te novoizabranog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, nakon što on stupi na dužnost budući da je, kako je podsjetio Cerar, slovenska vlada od početka tjedna u ostavci i djeluje samo s tehničkim mandatom.

Cerar je odbio kritike u Sloveniji na njegov račun zbog izgubljene tužbe protiv Hrvatske u predmetu arbitraže na sudu Europske unije u Luksemburgu.

Tužba je bila podnesena 2018. godine, pred kraj mandata vlade koju je tada vodio Cerar, no podržale su je sve stranke u tadašnjoj koaliciji i veći dio parlamentanrih stranaka, kazao je Cerar.

Ponovio je svoju ocjenu da se Sloveniji tužba "isplatila" iako se sud u vezi s njom proglasio nenadležnim.

Cerar tako tvrdi da je vrijedilo podnijeti tužbu i zbog izjave za medije koju je sud EU-a u petak objavio prije objave integralnog teksta presude. U tome tekstu, iako ista formulacija nije navedena i u samoj presudi stoji "da Hrvatska i Slovenija moraju provesti arbitražnu presudu i da je granica (između njih) definirana", tvrdi Cerar.

On tumači da se time prvi put slovensko-hrvatska granica u nekom pisanom dokumentu navodi kao određena, a to piše "najviši sud u Europskoj uniji", dok je ranije bila određena samo temeljem katastarskih granica pograničnih općina.

Međutim, službeni Zagreb je Cerarovu tvrdnju odbacio kao "faktički netočnu" jer su slovenski mediji citirali samo dio sudskog priopćenja.

Predviđa li nakon ostavke premijera i djelovanja tehničke vlade prijevremene parlamentarne izbore ili stvaranje neke nove parlamentarne većine Cearr je dopustio obje mogućnosti.

Nakon manje od godine i pol dana raspuštena je vlada premijera Marjana Šareca u kojoj je sudjelovala Cerarova Stranka modernog centra (SMC) koju je prije pet i pol godina sam osnovao, a sada je vodi ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2023 15:29