POKLUKAR O SOJEVIMA

Slovenski ministar zdravstva najavljuje četvrti val: ‘Nije više pitanje hoće li doći, nego kada će!‘

U Sloveniji pada tempo cijepljenja, a ministar tvrdi da nije pitanje hoće li nego kada će četvrti val doći
 Jure Makovec/AFP

Slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar upozorio je u ponedjeljak na opasnost četvrtog vala epidemije covida-19, zbog pada tempa cijepljenja u zemlji i širenja delta varijante.

"Delta varijanta virusa predstavlja glavnu prijetnju mirnom ljetu i normalnoj jeseni. Zato se svim sredstvima pripremamo na četvrti val epidemije. Nije više pitanje hoće li on doći nego kada će", kazao je Poklukar na konferenciji za novinare, upozorivši da je do sada premalo populacije cijepljeno i da se u Europi širi delta varijanta koja je zaraznija.

Premda je u Sloveniji sekvencioniranjem do sada otkriveno samo dvadesetak slučajeva delta varijante računa se da u mnogim državama ona postaje dominantnija, pri čemu je Poklukar upozorio na situaciju u Portugalu, Velikoj Britaniji i dijelovima drugih europskih država.

Poklukar je priznao da je procijepljenost stanovništva još nedovoljna, unatoč naporima da se svi uvjere da je cijepljenje potrebno i učinkovito štiti, jer podaci govore da je za sada samo trećina ukupne populacije zaštićena objema dozama, pa treba nastaviti s kampanjom masovnog cijepljenja, premda je odaziv, kako je priznao, manji od očekivanog.

Poklukar je najavio da će slovenska vlada zakonom u idućih deset godina osigurati ulaganje u zdravstveni sustav od 1,9 milijardi eura, iz europskog fonda za oporavak i otpornost i drugih fondova, te iz državnog proračuna, kako bi se kompenziralo do sada nedovoljno ulaganje u kadar, opremu i digitalizaciju tog sistema, vodeći računa i iskustvima koje su se pokazale u epidemiji Covida-19, ali i sve stariju strukturu stanovništva.

Najviše sredstava po planu dobili bi klinički centri u Ljubljani i Mariboru, najveće zdravstvene ustanove s najviše zaposlenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:00