'ZAKASNILI SU S MJERAMA'

SLOVENSKI MINISTAR ZDRAVSTVA 'Šarecova vlada odgovorna je za skoro stotinu oboljelih od zaraze koronavirusom u domovima umirovljenika'

 AFP

Slovenski ministar zdravstva Tomaž Gantar ocijenio je u ponedjeljak da je za skoro stotinu oboljelih od zaraze koronavirusom u domovima umirovljenika u Sloveniji odgovorna prijašnja vlada Marjana Šareca, jer je zakasnila s mjerama protiv epidemije.

Odgovarajući na pitanje o tome smatra li da je pristup u tretiranju zaraze u domovima sa starijom i najrizičnijom populacijom bio pogrešan jer zaraženi nisu odmah odvojeni od zdravih osoba, ministar je odgovornost za skoro 100 zaraženih u sedam domova pripisao prijašnjoj vladi i njenim kasnim reakcijama na koronakrizu. Rekao je da su mjere uvedene tek nakon što se epidemija proširila.

"Sadašnje je širenje epidemije u domovima posljedica naslijeđenog stanja iz vremena dok u domovima nije bila uvedena potpuna zabrana posjeta", kazao je Gantar, dodavši da se sve sada čini da se širenje zaraze uspori iako je vjerojatno da će među starijima u tim institucijama biti još oboljelih.

Treba uzeti u obzir sa inkubacija virusom traje oko sedam dana, a još toliko vremena da se bolest razvije, pa su se posljedice kašnjenja pokazale tek sada, pojasnio je Gantar.

Po njegovoj ocjeni uvedene restrikcije će dati rezultat i nema mjesta kritici osoblja u domovima i zdravstvenog osoblja na lokalnoj razini, koji dobro rade i poduzimaju sve što je u njihovoj moći.

Bivša vlada premijera Marjana Šareca donijela je uredbu o zabrani posjeta u domovima za starije osobe 6. ožujka, na dan kad je u gradiću Metlika, u blizini granice s Hrvatskom, koji je i danas jedan od žarišta epidemije u Sloveniji, već bilo 8 zaraženih, među njima i štićenici lokalnog doma umirovljenika, za koje je brinuo liječnik koji se netom bio vratio iz Italije i donio virus.

I prvi smrtni slučaj povezan je s Metlikom jer je 14. ožujka kao prva žrtva koronavirusa u Ljubljani umro stariji muškarac upravo iz tog staračkog doma, a tada je u Sloveniji već bilo 118 slučajeva zaraze koronavirusom.

Nova koalicijska vlada koju vodi premijer Janez Janša stupila je na dužnost 13. ožujka i odmah epidemiju stavila kao jedan od prvih prioriteta i zaoštrila mjere socijalne distance, no epidemija u domovima se nastavila.

Najteže stanje s infekcijom koronavirusa trenutno je u domu za starije u općini Šmarje pri Jelšah, sada također jednom od žarišta epidemije u Sloveniji s preko stotinu slučajeva zaraze, a u domu za starije osobe u tom mjestu više je desetina zaraženih stanara i članova osoblja.

U Sloveniji je do sada testirano više od 12 tisuća osoba na koronavirus. Zaraženo je 756 osoba, 62 nova slučaja u jednom danu. Hospitalizirano je 118 osoba, od čega 28 na intenzivnim odjelima, a ima 11 smrtnih slučajeva, u najvećoj mjeri štićenika domova za umirovljenike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:06