NOVE MJERE

Slovenski parlament donio odluku: Uvode se velike promjene u prometu, kazne su astronomske!

Ujedno se planira proširenje područja s najvećom dopuštenom brzinom od 30 kilometara na sat i područja umjerenog prometa
 Dragan Matic/Cropix/Cropix

Slovenski parlament usvojio je Rezoluciju o nacionalnom programu sigurnosti na putevima u sljedećih sedam godina, koji podrazumijeva ograničenje brzine kretanja na 30 km/h na više putnih pravaca, a predviđeno je i snižavanje dozvoljene količine alkohola u krvi na 0.0 promila, piše Slobodna Dalmacija.

Nove mjere trebale bi osigurati da do 2030. na cestama ne pogine više od 50 ljudi i da u nesrećama ne bude više od 400 ozlijeđenih. Rezolucija predviđa i razvoj infrastrukture kako bi se dodatno promoviralo sigurno korištenje javnog prijevoza, pješačenje, biciklizam i drugi oblici mobilnosti.

Ujedno se planira proširenje područja s najvećom dopuštenom brzinom od 30 kilometara na sat i područja umjerenog prometa, posebno u blizini škola, vrtića, na raskrsnicama javnog putničkog prometa i naseljenim mjestima.

Rezolucija, između ostalog, predviđa pooštravanje zakona za povratnike u prometnim prekršajima i mogućnost podizanja odštetnog zahtjeva za izazivanje teške prometne nesreće zbog alkohola ili droga sa 13.560 eura na 130.000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. veljača 2024 23:21