MARATONSKA SJEDNICA

Slovenski parlament odbacio interpelaciju protiv ministra za rad i socijalnu politiku

Za njegovu ostavku glasovalo je u petak u ranim jutarnjim satima, nakon skoro 17 sati rasprave, 38 zastupnika
 Jure Makovec/AFP

Slovenski parlament odbacio je interpelaciju protiv još jednog člana vlade Janeza Janše, nakon maratonske sjednice koja je trajala do petka u tri sata ujutro, pa ministar za rad i socijalnu politiku Janez Cigler Kralj ostaje na tom položaju.

Za njegovu ostavku glasovalo je u petak u ranim jutarnjim satima, nakon skoro 17 sati rasprave, 38 zastupnika, a 44 je bilo protiv. Time se pokazalo da trostranačka koalicija desnog centra i dalje ima nestabilnu većinu jer su protiv interpelacije glasali i neki zastupnici iz oporbenih klupa.

Interpelaciju protiv ministra koji je član kršćansko demokratske stranke Nova Slovenija (NSI) lijevo-liberalna je oporba argumentirala tvrdnjama da su on i njegova stranka "ideološki" prisvojili ministarstvo i socijalnu politiku, da je taj resor u vrijeme epidemije odgovoran za loše stanje u domovima za starije i nemoćne i visoku smrtnost u drugom valu epidemije.

Uz to, navodili su da je obiteljska udruga među čijim je osnivačima bio i ministar dobila znatna proračunska sredstva za svoje aktivnosti, među kojima je i kampanja protiv pobačaja.

Cigler Kralj je sve optužbe negirao, a rezultat glasovanja ocijenio kao potporu da se sa socijalnom politikom sadašnje vlade nastavi i u "drugom poluvremenu" njezina mandata, s obzirom na to da su redovni parlamentarni izbori u Sloveniji planirani 2012. godine.

Slovenski parlament prošli je mjesec odbio prijedlog oporbe da se vladi Janeza Janše izglasuje nepovjerenje i imenuje mandatar za sastav nove.

Oporba početkom tjedna nije uspjela niti s interpelacijom protiv ministrice obrazovanja Simone Kustec kojoj je zamjerala dugotrajnu zatvorenost obrazovnog sustava zbog epidemije i nedostatak autonomnosti u odlučivanju.

Parlament će idućeg tjedna raspravljati o novoj oporbenoj interpelaciji, ovaj put protiv ministra za kulturu Vaska Simonitija, člana Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi Janez Janša.

Opozicija Simonitiju zamjera neprimjerenu i radikalnu retoriku u javnim istupima, velike kadrovske promjene u kulturnim institucijama, te politiku u kulturi koju općenito smatraju lošom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:55