MARATONSKA SJEDNICA

Slovenski parlament odbio interpelaciju oporbe protiv ministrice obrazovanja, slijede nove

Oporba smatra da se je ministrica tijekom pandemije pokazala neuspješnom i da mora otići što
 Jure Makovec/AFP

Slovenski parlament odbio je većinom glasova interpelaciju oporbe protiv ministrice obrazovanje Simone Kustec, za čiju je ostavku glasovalo 38 zastupnika, dok ih je 41 bilo protiv, na maratonskoj sjednici koja je završila u utorak u ranim jutarnjim satima.

Oporba smatra da se je ministrica tijekom pandemije pokazala neuspješnom i da mora otići što, po njenim tvrdnjama, dokazuje višemjesečno "zatvaranje" obrazovnog sustava. Škole su zatvorene prerano, a ponovno otvorene prekasno, tvrdi oporba, što će negativno djelovati na mlade generacije i obrazovni proces. Dodaje da ministrica uz to nije djelovala autonomno, nego da je sve odluke u vezi s tim donosio predsjednik vlade.

Kustec i zastupnici vladajućih stranaka navodili su kako je interpelacija protiv ministrice bio nepotreban hir oporbe i politička igra s ciljem destabiliziranja vlada Janeza Janše.

Nakon nedavnog neuspjeha oporbe da se u parlamentu izglasa nepovjerenje sadašnjoj vladi i odredi mandatar za sastav nove, oporba nastavlja s korištenjem instrumenta interpelacije protiv ministara i ministrica u Janšinoj vladi.

U četvrtak će parlament na izvanrednoj sjednici raspravljati i odlučivati o interpelaciji protiv ministra za rad i socijalnu politiku Janeza Ciglera Kralja, a idući tjedan o interpelaciji protiv ministra kulture Vaska Simonitija.

Kraljev odlazak oporba zahtijeva među ostalim zbog posljedica pandemije Covida-19 među starijom generacijom u domovima, gdje je zabilježena velika smrtnost.

Također, terete ga zbog afere vezane uz odobravanje proračunskih sredstava nevladinoj udruzi za prava obitelji koja se bori protiv pobačaja, a jedan od čijih osnivača je upravo sadašnji ministar, zajedno sa svojom suprugom.

Cigler Kralj je član demokršćanske stranke Nova Slovenija (NSI), jedne od triju stranaka partnerica u sadašnjoj vladi.

Ministru kulture Vasku Simonitiju oporba zamjera neprimjerenu i radikalnu retoriku u javnim istupima, velike kadrovske promjene u kulturnim institucijama, te politiku u kulturi koju općenito smatraju lošom.

Simoniti je dugogodišnji član Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi Janez Janša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:27