KRIZNA GODINA

Slovenski parlament prihvatio rebalansirani proračun s rekordnim deficitom

Deficit će biti manji nego se ranije predviđalo, a vlada će nastojati da se deficit postupno smanjuje
Janez Janša
 John Thys/AFP

Slovenski parlament u srijedu je izglasao rebalans ovogodišnjeg proračuna, kojim je deficit državnog proračuna projiciran na rekordnih 4,2 milijarde eura, a posljedica je negativnog utjecaja pandemije Covida-19 na tamošnje gospodarstvo

Braneći pred zastupnicima prijedlog rebalansa i izvršenja proračuna, slovenski premijer Janez Janša i ministar financija Andrej Šircelj istaknuli su da je planirani deficit najviši do sada, a uzrokovan je zastojem gospodarstva u prvom valu epidemije koronavirusa jer su se njegovi prihodi smanjili, a proračunski troškovi povećali uslijed subvencija poduzećima i građanima za vrijeme koronakrize.

Planirani proračunski manjak iznosi 9,3 posto slovenskog BDP-a. Ipak, po zadnjim projekcijama, deficit će biti manji nego se ranije predviđalo, a vlada će nastojati da se deficit postupno smanjuje te ponovno ostvaruje višak prihoda nad rashodima, kazao je ministar financija Andrej Šircelj.

Rebalansom se planirani proračunski prihodi u ovoj godini smanjuju za 1,6 milijardi na 9,2 milijarde eura, a rashodi povećavaju za 3 milijarde eura, na 13,4 milijarde. Za financiranje proračunske rupe vlada se već zadužila za više od dvije milijardi eura.

Za rebelansirani proračun glasovalo je 49 zastupnika, a protiv 31, uglavnom iz redova oporbe koja je kritizirala velik porast zaduženosti te smanjivanje proračunskih sredstava za kulturu, znanost i obrazovanje. Veliko povećanje sredstava, pak, novim proračunskim planom usmjereno je u ministarstva financija, gospodarstva, i zdravstva te za socijalne potpore i subvencije tijekom koronakrize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:53