PORUKA MARJANA ŠARECA

SLOVENSKI PREMIJER NAJAVIO VETO NA ULAZAK HRVATSKE U SCHENGEN? 'Hrvati nemaju riješenu granicu niti sa jednim svojim susjedom...'

Marjan Šarec
 Eva Plevier / REUTERS

"Hrvatska praktično nema riješenu granicu niti sa jednim svojim susjedom i kako se onda to pitanje može zaobići i automatski zaključiti da je sposobna za ulazak u Schengenski sustav?", izjavio je novinarima u New Yorku slovenski premijer Marjan Šarec.

Prema najavama, Europska komisija će na samom kraju svog mandata pod vodstvom Jean-Claudea Junckera dati zeleno svjetlo za ulazak Hrvatske u Schengen, odnosno usvojiti izvješće kojim će se potvrditi da je Hrvatska ispunila sve potrebne uvjete za to.

Ako se u međuvremenu ne promijeni nešto u dnevnom redu, to će se dogoditi na sastanku Kolegija povjerenika 16. listopada.

U EU i dalje postoji oprez oko toga kako će se u slučaju hrvatskog ulaska u Schengen ponašati Slovenija. Do sada se ona suzdržavala od najava kako će se postaviti, ali u prošlosti su pojedini ministri govorili da će Slovenija blokirati Hrvatsku na tom putu.

Slovenija je i u tužbi pred Sudom EU protiv Hrvatske navela i primjenu Schengena kao razlog zašto misli da Hrvatska krši europsko pravo odbijanjem arbitražne odluke.

Da je taj oprez opravdan potvrđuju i današnje izjave slovenskog premijera. On je, doduše, izbjegao direktan odgovor na pitanje hoće li Slovenija staviti veto na ulazak Hrvatske u Schengenski prostor.

"Slovenija će se ponašati onako kako će se u tom trenutku pokazati da je u interesu Slovenije, ali ne samo Slovenije nego prije svega u interesu vladavine prava", naglasio je Šarec i onda poslao oštru poruku Europskoj komisiji.

"Od kad sudjelujem na sjednicama Europske unije ništa me više ne može iznenaditi. Ako Europska komisija bude djelovala politički, ako ne bude poštivala stručnu ocjenu o spremnosti Hrvatske, tada će i Slovenija djelovati politički", zaključio je Šarec poručivši svojim kolegama u Bruxellesu da je Slovenija dosad bila vrlo konstruktivna, da je ispunjavala sve zahtjeve Europske komisije te bila vrlo solidarna i tražila rješenja zajedno s drugima, nagovjestivši time da bi Slovenija ipak mogla staviti veto na hrvatski ulazak u Schengen.

Šarecov istup dolazi samo dan nakon što je i njegov šef diplomacije i bivši premijer Miro Cerar također dao nagovijestiti da se sprema slovenska blokada hrvatskog ulaska u Schengen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:12