‘BLAMAŽA‘ U LJUBLJANI

Slovensko predsjedanje počelo skandalom, političari iz EU s Janšom ne žele biti ni na slici

Umjesto protokolarnog posjeta vrha EU Ljubljani na početku predsjedanja došlo je do skandala
Janez Janša
 Jure Makovec/AFP

Opozicija je neumoljiva. Jednodušno su odbili poziv vladine koalicije o političkom primirju tijekom slovenskog predsjedanja Vijećem EU. Lista Marjana Šarca (LMŠ), lijevo liberalna stranka koja je vodila vladu do proljeća prošle godine, poručuje kako zbog predsjedanja neće mijenjati političko djelovanje te da će i dalje upozoravati na moguće nepravilnosti. I koristit će sva raspoloživa sredstava koja im, kao opoziciji, stoje na raspolaganju.

"Kad se Ustav i zakoni neprestano krše, kada se ugrožavaju sloboda medija i fiskalna stabilnost, kada se stručnjacima i civilnom društvu ne dopušta sudjelovanje u zakonodavstvu koje se odnosi na okoliš, kada vlada zaboravi na probleme djece i mladih koji proizlaze iz epidemije, dužnost je oporbe ne šutjeti, bez obzira na predsjedavanje", rekao je Brane Golubovič, šef zastupničke skupine LMŠ u DZ-u.

Nepovjerenje vladi

Iz SAB-a, također lijevo liberalne stranke, poručili su kako bi htjeli da vlada uspješno obavi posao predsjedavanja jer bi to bilo dobro za ugled Slovenije. "Međutim, bojimo se da je ova vlada već ostavila negativan trag u Europi zbog svih izjava, pisama, tvitova i uglavnom zbog svojih radnji", rekla je Maša Kociper, čelnica parlamentarne skupine SAB-a. Dodajući da ne isključuju ni novi zahtjev za izglasavanje nepovjerenja vladi u Državnom zboru (DZ, parlament).

Slovenski premijer Janez Janša (SDS, Slovenska demokratska stranka, desni centar, članica Europske pučke stranke kao i HDZ), i u europskim je okvirima poznat po objavama na Twitter računu pa su ga prozvali "maršal Tweeto". Tako je danas, citirajući vijest s Euractiv.com kako su neke europske novine odbile objaviti oglas Viktora Orbána (isti koji je objavljen u Hrvatskoj u jednim dnevnim novinama), naveo da se to "nekad zvalo cenzura". Zanemarujući da novine imaju pravo ne objaviti oglas bez ikakvog obrazloženja, a da su one, koje su se na to odlučile, argumentirale da ne žele "davati prostor političarima koji potkopavaju ljudska prava".

Levica, radikalno lijeva stranka, dijeli političko mišljenje ostalih iz opozicije. I dodaju da Sloveniji trebaju izvanredni izbori. Trenutno ni oporba ni vladajuća koalicija nemaju većinu u DZ-a čiji je predsjednik iz opozicije, a vlada nema dovoljno glasova da ga smijeni.

Tanja Fajon, predsjednica Socijaldemokrata (SD), zastupnica u Europskom parlamentu, želi da Slovenija iskoristi predsjedavanje za "ublažavanje katastrofalnog dojma koji je ostavila u Europi u proteklih godinu dana" te da bude u duhu europskih vrijednosti i solidarnosti. "Zbog djelovanja premijera [Slovenija] je u nekoliko navrata tretirana kao zemlja koja se udaljava od europskog puta i vrijednost", objavila je Tanja Fajon i, kako prenosi STA, dodala da je opasno što se povreda pravila, kakva se vide u Mađarskoj i Poljskoj, promiču i u Sloveniji.

Sve je to uslijedilo tijekom i nakon posjeta kolegija Europske komisije Sloveniji, uobičajenog na početku predsjedanja. To je redovito, kao što je bilo u Hrvatskoj, prigoda za pozitivne poruke i potvrdu suradnje sljedećih šest mjeseci. EK je, kao pristojan gosti, donijela potvrdu odobrenja slovenskog plana za povlačenje sredstava iz Europskog fonda za oporavak.

Sloboda medija temelj

Sve to nije bilo dosta premijeru Janši koji je sastanak, kako javljaju dobro upućeni izvori, iskoristio kako bi povjerenicima potvrdio da je pravosuđe u Sloveniji politički pristrano. Pokazao im je sliku na kojoj Tanja Fajon razgovara s nekim sucima. Na što mu je Ursula von der Leyen, predsjednica EK, odgovorila kako suci imaju pravo biti politički aktivni. Frans Timmermans, potpredsjednik EK, za Süddeutsche Zeitung je rekao: "Ja jednostavno nisam mogao biti na fotografiji s premijerom Janšom nakon njegovog neprihvatljivog napada i difamacije dvoje sudaca i dvoje socijaldemokratskih zastupnika Europskog parlamenta".

Tako je zajednička slika ostala nepotpuna što je gotovo pa bez presedana. Timmermans je rekao kako je neovisnost sudstva i poštovanje za izabrane zastupnike temelj načela pravne države bez kojih EU ne može funkcionirati. "Ne smijemo odustati od toga da javno ukažemo na one koji napadaju ova načela", rekao je Timmermans. Prema informacijama ljubljanskog Dnevnika, Janšinim su pokazivanjem slike bili zgroženi svi povjerenici, bez obzira na političku pripadnost.

"Slovenija mora surađivati s Uredom europskog javnog tužitelja (EPPO) jer je to potpisala, a ugovori se moraju poštivati", rekla je von der Leyen na zajedničkoj konferenciji za novinare na kojoj je bila s Janšom. Konferenciji, koju su prisutni nazvali napetom. Janša je odgovorio da neke članice EU nisu pristupile EPPO-u i da će proces imenovanja tužitelja biti završen do jeseni.

Predsjednica Von der Leyen je zatim izrazila i očekivanja da će slovenska vlada brzo naći rješenje za financiranje slovenske novinske agencije STA. Janšina je vlada suspendirala financiranje STA zbog čega je oštro kritiziran u EU. "Mislimo da Slovenija mora osigurati neovisnost i odgovarajuće financiranje javnog servisa, koji osigurava STA.

Očekujemo da se pronađe hitno rješenje za deblokadu financiranja agencije", rekla je von der Leyen. "Sloboda medija je središnji element svakog demokratskog društva. Potrebni su nam kritični mediji kao nadzornici aktivnosti vlade. To je bit demokracije", rekla je von der Leyen. Janša je rekao da STA mora sklopiti ugovor s vladom da bi se nastavilo financiranje. "Europska je norma da se račun plaća kada ga se dobije. Za slanje računa potrebno je imati pravnu podlogu", rekao je Janša.

Slovenska oporba ogorčena "blamažom" Janše pred Europskom komisijom

Slovenska oporba ogorčena je jučerašnjim nastupom premijera Janeza Janše pred Europskom komisijom i smatra da je na početak slovenskog poredsjedanja Vijećem Europske unije već prvog dana nanesena šteta.

"Radilo se o nedopustivoj blamaži", kazao je u petak u izjavi za medije zastupnik oporbenih Socijalnih demokrata (SD) Matjaž Nemec. Dodao je kako je ogorčen potezom Janše koji je na zatvorenom sastanku s Ursulom von der Leyen i kolegijom europskih povjerenika sa slovenskom vladom pokazivao staru fotografiju nekih istaknutih članove te stranke u društvu sudaca, pokušavajući dokazati svoju tezu da ljevica politički kontrolira pravosuđe svojim kadrovima.

Janša je na taj način sugerirao da je slovensko pravosuđe nemoguće reformirati jer su u njemu stari kadrovi ljevice, a zapravo se htio obračunati s političkim suparnicima, glavnim na predstojećim izborima jer je na "spornoj" fotografiji i predsjednica Socijalnih demokrata (SD) Tanja Fajon.

Prvi se put dogodilo da neka članica EU-a na prvi dan predsjedanja Vijećem iskoristi tu priliku za obračun s političkim suparnicima, iznio je Nemec pred novinarima.

Taj incident je zasjenio dobru nameru Komisije da Slovenija konstruktivno počne šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU-a, no Janša je dobio jasne odgovore članova Komisije kakve je vrijednosti i direktive potrebno pratiti ako želimo jačati pravosuđe u pojedinim državanma članicama, kazao je Nemec.

Incident zbog kojega je u četvrtak izvrši potpredsjednik Europske komisije, nizozemski socijaldemokrat Frans Timmermans, odbio biti prisutan na zajedničkom podiju s Janšom prilikom snimanja "obiteljske" fotografije Europske komisije sa slovenskom vladom komentirala je i predsjednica stranke Socijalnih demokrata (SD) Tanja Fajon.

Ona je rekla da je Slovenija u zadnje vrijeme s Janšinom vladom napravila "loš dojam" u europskim političkim, diplomatskim i novinarskim krugovima, ali da želi da se to popravi i da vlada uspješno provede svoje šestomjesečno predsjedanje, kako bi se dokazala da brani europske vrednote, makar sumnja da će u tome uspjeti.

Janšini pristaše brane međutim navodni "suverenizam" i odlučnost koje je Janša pokazao u nastupu pred Europskom komisijom kojoj je pokazao svoje shvaćanje vladavine prava i slobode javnog govora.

Eurozastupnica iz Janšine stranke Romana Tomc kazala je da su mediji prenaglasili važnost spomenutog incidenta, a za nesporazum krivi Timmermansa koji je po njenoj ocjeni svojom reakcijom pokazao premalo poštovanja prema Janši, čiji su ga otvoreni pogledi na stanje sudstva u Sloveniji iznenadili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:14