ROBERT GOLOB

Slovenskog premijera uznemirila izjava Milana Kučana: ‘Cijenim ga, ali ponekad zna ispaliti glupost‘

Kučan smatra da bi Golobova stranka pobjedom na jesenskim predsjedničkim izborima stekla neprimjeren politički monopol

Robert Golob

 Jure Makovec/Afp

Slovenskog premijera Roberta Goloba uznemirilo je mišljenje Milana Kučana da bi njegova stranka eventualnom pobjedom svoje kandidatkinje na jesenskim predsjedničkim izborima stekla neprimjeren politički monopol, nazivajući takvu tezu besmislenom.

Bivši predsjednik Milan Kučan koji u Sloveniji još uvijek ima znatan utjecaj na birače lijevog spektra podržao je predsjedničku kandidaturu pravnice Nataše Musar Pirc, a ne Golobovu kandidatkinju, bivšu diplomatkinju Martu Kos, te tako potencijalno podijelio lijevo biračko tijelo.

Kučan smatra da Golobova stranka, pobjednica travanjskih parlamentarnih izbora, uz uvjerljivu većinu u parlamentu i koalicijskoj vladi, te pozicije predsjednika vlade i parlamenta ne bi trebala dobiti i predsjedničku poziciju.

Tako je na svoj način biračima sugerirao opasnost stvaranja političkog monopola Golobova Pokreta Sloboda.

"Ne bi bilo dobro da jedna stranka ima tri najvažnije funkcije u državi", obrazložio je Kučan svoju odluku da podrži pravnicu Musar Pirc.

Ona će na predsjedničkim izborima sudjelovati kao nestranačka kandidatkinja, uz potpise građana, među njima i dvojice bivših predsjednika – Milana Kučana i Danila Tuerka.

Obećala je da će u slučaju pobjede biti drukčija od Boruta Pahora koji se odbijao izjašnjavati o važnim političkim temama, braneći se tezom da predsjednik mora biti politički neutralan i ne sudjelovati u političkim polemikama.

Aktualni premijer je kazao da su Kučanove zadrške prema predsjedničkoj kandidatkinji njegove stranke plod fantazije i da je Kučan zaboravio kako je i on sam važne funkcije imao u vrijeme bivšeg nedemokratskog sustava i političkog monopola tada jedine dozvoljene stranke.

"Kučana inače cijenim, ali i on ponekad zna ispaliti glupost", rekao je Golob.

Dodao je da je i sam Kučan na prvim predsjedničkim izborima 1992. pobijedio predstavljajući se kao kandidat građana, makar je prije toga, u starom političkom sustavu, niz godina vodio slovenski Savez komunista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2023 02:24