VJERSKI VOĐA POD ISTRAGOM

Slovenskom nadbiskupu prijeti 8 godina zatvora

Franc Kramberger (78) je u malverzacijama dionicama Mladinske knjige u jednom danu ‘zaradio’ milijun eura
 Hrvoje Kusić/CROPIX

Slovenski nadbiskup Franc Kramberger (78), smijenjen prije gotovo četiri godine s katedre u Mariboru, po svoj je prilici prvi katolički biskup u nekoj demokratskoj (i tradicijski katoličkoj) državi pod sudskom istragom zbog malverzacija: zloporabe položaja i protupravno priskrbljene koristi od oko milijun eura. Nadbiskupu prijeti kazna od osam godina zatvora, javila je Radiotelevizija Slovenija.

Potpisi na ugovorima

Posrijedi je tek jedna od malverzacija zbog kojih je Sveta Stolica Krambergera makla u veljači 2011. i poslala u neki samostan u Austriju. Riječ je o preprodaji svežnja dionica Založbe Mladinske knjige 2003. i 2004. Te su dionice svaki put svoj vlasnički put od Krekove družbe, preko Nadbiskupije mariborske, pa do konačnih vlasnika, poduzećâ Etol i NFD vlasnika Staneta Valanta, prošle u samo jednom danu (pa stoga međuvlasnik u transakciji, tj. Nadbiskupija, nije ni bila upisana u evidenciju slovenske Klirinško-depozitne družbe), ali kroz te međukorake je rapidno poskupila vrijednost dionica: Nadbiskupija je Valantu dionice prodala za oko milijun eura skuplje negoli ih je kupila od Krekove družbe. E, ta “lukavost” je kazneno djelo u mnogim članicama EU, pa i u Sloveniji.

Mons. Kramberger je optužen zato što tužilac podnosi dokaze da je baš on potpisao ugovore za spornu transakciju. Pored njega bi na optuženičku klupu morali sjesti još nekadašnji ekonom Nadbiskupije o. Mirko Krašovec, Ivan Ferme iz Etola, te Stanislav Valant.

Veselo vodstvo

Iako je tako u jednom danu nadbiskup znao “zaraditi“ milijun eura, ta je dobit mizerna spram gubitaka koje su Nadbiskupija i Katolička crkva u cijelosti pretrpjele pod veselim vodstvom Krambergera i ekonoma Krašovca, a u to su bili umiješani i njegovi tadašnji nadbiskupi koadjutori Anton Stres (71), ujedno tada i predsjednik Ekonomskog vijeća Nadbiskupije mariborske, smijenjen zbog toga lani s dužnosti ljubljanskog nadbiskupa, te Marjan Turnšek (59), zbog istog razloga lani smijenjen s dužnosti mariborskog nadbiskupa.

Slovenska glasila, pozivajući se i na policijske i na vatikanske izvore, javila su da su kapitalistički zaigrani nadbiskupi, uvjereni kako su mudri i lukavi, skurili čak 800 milijuna eura. Glavni pothvat im je bio osnivanje poduzeća s logičnim i optimističkim nazivom Ekonomski rast, još devedesetih godina. To je poduzeće osnovalo dva holdinga s pobožnim nazivima Zvon 1 i Zvon 2, koji su djelovali kao investicijski fondovi, ulažući i novac Nadbiskupije i brojnih slovenskih katoličkih vjernika, uvjerenih da Crkva zna što radi i da im jamči zaradu s Božjim blagoslovom.

Navodno je NLB olako odobravala kredite holdinzima Mariborske nadbiskupije zahvaljujući članu Nadzornog odbora Slavku Jamniku, bratu ljubljanskoga pomoćnog biskupa Antona Jamnika.

Razmahani Zvonovi

Zvonovi su se bahato razmahali, bili su vlasnici telekomunikacijske tvrtke T-2, pa i kablovskog kanala preko kojega su emitirani pornografski filmovi, ulagali su u Hrvatskoj (u Opatiji su gradili apartmansko naselje, drugo još veće su planirali na Braču). Financijsku krizu su dočekali nespremni, digli kredite koje više nisu mogli otplaćivati, dugovi su se gomilali na dugove, kamate na kamate - i sve je odnio Vrag. Čak i veliku crkvu izgrađenu u Mariboru, od koje bi navodno trebao postati trgovinski centar.

Dio dugova je sanirao Vatikan: IOR (“vatikanska banka”) je Slovenskoj biskupskoj konferenciji preklani dao 40 milijuna eura beskamatnog zajma. Ali rupa je i dalje velika - a mali ulagači su ostali bez prebitog centa. Kramberger u zatvoru ne bi im bio nadoknada - ali bi možda bio blaga utjeha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 09:38