ZAKONI SAD-a

Slučaj Breonne Taylor: Jedan od policajaca sad tuži dečka ubijene zbog duševnih boli

Smrt Breonne Taylor jedan je od incidenata koji su pokrenuli Black Lives Matter prosvjede u SAD-u kojima se poziva na reformu policije
BLM prosvjedi
 Jon Cherry/AFP

Policajac koji je sudjelovao u pucnjavi u kojoj je poginula Breonna Taylor tužio je njenog dečka za duševnu bol, napad i povrede, piše BBC.

Jonathan Mattingly bio je jedan od trojice policajaca koji su u ožujku sudjelovali u raciji u kući Breone Taylor u Kentuckyju.

Njen dečko, Kenneth Walker, rekao je da se prepao da su u kuću upali provalnici te je ispalio hitac ozlijedivši policajca Mattinglyja. Uzvraćajući vatru, policija je ubila Breonnu Taylor.

Odvjetnik gospodina Walkera tu je građansku parnicu nazvao neutemeljenom.

Smrt Breonne Taylor jedan je od niza incidenata koji su pokrenuli Black Lives Matter prosvjede u SAD-u i širom svijeta kojima se poziva na reformu policije.

Incident u kući Breonne Taylor se dogodio u ožujku tijekom noćne racije u cilju suzbijanja droge, gdje je Breona boravila s Walkerom.

U izjavi policiji, Walker je rekao da je tada vjerovao da je u kuću provalio bivši Breonnin dečko, Jamarcus Glover.

Obitelj Breonne Taylor tužila je vlasti Louisvillea u svibnju i postigla nagodbu od 12 milijuna američkih dolara.

Što kaže najnovija tužba?

U izjavi je odvjetnik Jonathana Mattinglyja tvrdio da je njegovog klijenta prostrjelna rana zamalo ubila te kao rezultat toga 'ima pravo i treba iskoristiti pravni postupak za traženje lijeka za ozljedu koju mu je Walker nanio'.

Mattingly je jedan od trojice policajaca iz Louisvillea koje je prošli mjesec velika porota oslobodila optužbi za ubojstvo. Jedan policajac je optužen i otpušten iz policije.

Walker je na početku uhićen i optužen za pokušaj ubojstva, ali tužba je kasnije ukinuta. Trenutno tuži policiju iz Louisvillea i traži imunitet od kaznenog progona.

Naime, tamošnji kontroverzni zakoni daju ljudima pravo da se brane, ako je potrebno, i smrtonosnom silom, ako vjeruju da im prijeti tjelesna ozljeda ili smrt.

'Ako se Kennyja može tužiti za obranu, onda su sva prava zakonitih vlasnika oružja ugrožena. A to bi trebalo uplašiti sve', rekao je njegov odvjetnik medijima.

Zašto su policajci upali u kuću?

U noći racije, policija je izvršavala nalog za pretres u sklopu istrage o drogama.

Nalog za pretres sadržavao je ime i adresu Breonne Taylor. Vlasti su vjerovale da je Glover bio umiješan u dilanje narkotika i koristio njezin stan za skrivanje droge.

No u kući nije pronađena droga, iako je tužitelj okruga Jefferson, Thomas Wine, rekao da je pretraga kuće otkazana nakon pucnjave.

Jamarcus Glover uhićen je zbog posjedovanja droge u noći smrti Breonne Taylor.

Rekao je da su ga tužitelji prisiljavali da Breonnu imenuje suoptuženom u postupku protiv njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:01