‘BIO JE NAPADNUT‘

Slučaj koji je podijelio Ameriku: Sud oslobodio tinejdžera (18) koji je na prosvjedu ubio dvije osobe

Porota je presudila da je 18-godišnji Kyle Rittenhouse više puta bio napadnut te da je na napadače pucao iz straha za svoj život

Kyle Rittenhouse

 Sean Krajacic/POOL/AFP

Porota je oslobodila Kylea Rittenhousea, koji je ubio dvoje ljudi i pokušao ubiti trećeg s poluautomatskom puškom tijekom prosvjeda protiv policije i rasizma u državi Wisconsin 2020., presudivši da je tinejdžer pucao u samoobrani.

Porota od 12 članova presudila je da 18-godišnji Rittenhouse nije kriv za dva ubojstva, pokušaj ubojstva i dvije instance namjernog ugrožavanja sigurnosti tijekom nemira praćenih paležom i pljačkom 25. kolovoza 2020. u radničkom gradu Kenoshi.

Suđenje je polariziralo Ameriku, pri čemu je do izražaja posebno došla podjela u društvu po pitanju prava na nošenje oružja.

Rittenhouse je hicem iz puške ubio Josepha Rosenbauma (36) i Anthonyja Hubera (26), a ranio je Gaigea Grosskreutza (28).

Nakon trodnevnog vijećanja porota je presudila da je Rittenhouse više puta bio napadnut te da je pucao na napadače iz straha za svoj život.

Obrana je tvrdila da je tinejdžer izašao na ulice Kenoshe kako bi zaštitio privatno vlasništvo, nakon nekoliko dana nereda tijekom noći u gradu južno od Milwaukeeja.

Neredi su izbili nakon što je policija nastrijelila Afroamerikanca Jacoba Blakea prilikom pokušaja privođenja, koji je ostao paraliziran.

Tužitelji su pak optužili Rittenhousea za vigilantizam. Tvrdili su da je on izazivao nasilne sukobe te da nije pokazao kajanje zbog ubojstva.

Slučaj je poprimio političku konotaciju, pri čemu ga mnogi konzervativci smatraju herojem, a ljevica oličenjem zastranjenja koja proizlaze iz kulture oružja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:17