U SKLADU S DUBLINSKOM POVELJOM

SLUČAJ KOJI JE PODIJELIO DEŽELU Mladi sirijski par zatražio azil, dobili su i dijete, ali nemilosrdni Slovenci im poručili - pravac Hrvatska!

Ilustracija
 Leonhard Foeger / REUTERS

Mladom sirijskom bračnom paru izbjeglica i njihovu godinu i pol dana starom sinu, koji se rodio u Sloveniji, u srijedu prijeti deportacija u Hrvatsku kojoj se oni protive, pišu u utorak slovenski mediji.

Njih bi u srijedu u sedam sati slovenska policija trebala predati hrvatskim vlastima, jer prema dablinskoj uredbi azil trebaju zatražiti u prvoj zemlji Europske unije u koju su ušli.

Na tome su slovenski pravosudni organi i ministarstvo unutarnjih poslova inzistirali, iako je izbjeglička obitelj htjela azil zatražiti u Sloveniji i unatoč mišljenju nevladinih organizacija da bi takvo rješenje bilo i u interesu djeteta koje je rođeno kao apatrid. O tome se, međutim, slovenske sudbene vlasti nisu izjasnile, pozivajući se na predviđene procedure iz Dublinske uredbe, prenosi u utorak ljubljanski list "Dnevnik".

O izbjegličkoj problematici jučer i danas je s predstavnicima nevladinih organizacija i pravobraniteljicom ljudskih prava Vlastom Nussdorfer razgovarao povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe Nils Mužnieks.

On se nije posebno izjašnjavao o slučaju sirijske obitelji Carol Korbe i njena supruga Hanyja Suleimana. Oni su na početku izbjegličke krize iz ratom zahvaćenog dijela Sirije u Hrvatsku doputovali zrakoplovom, dobivši prije toga vizu u jednoj arapskoj zemlji, a onda produžili u Sloveniju, gdje im se u međuvremenu rodio sin.

Mužnieks je nedavno, u vezi novog slovenskog zakona o strancima koji omogućava uvođenje oštrih restrikcija za ulazak migranata u Sloveniju u slučaju ponavljanja izbjegličke krize, iznio više kritika na račun takvog rješenja, tražeći da se u ocjeni budućih zahtjeva za azil vodi računa o svakom individualnom slučaju i okolnostima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:07