ZAGAĐENA VODA

Slučaj koji je pratio cijeli svijet dobio pravni epilog: Savezna država mora građanima isplatiti 626 milijuna dolara

Građani industrijskog Flinta vodu za piće i dalje kupuju u pakiranjima, iako je 2019. godine proglašena sigurnom

Građani Flinta pola desetljeća borili su se za čistu vodu u svojim domaćinstvima

 Everett Collection/Everett/Profimedia

Sutkinja saveznog suda Judith E. Levy presudila je u korist građana Flinta, a protiv savezne države Michigan, u slučaju prevelikih koncentracija olova u vodi za piće, proizašlih iz nesavjesnog postupanja vlasti.

Građani industrijskog Flinta zbog navodnih su ušteda vlasti u Michiganu 2014. godine prestali dobivati sigurnu i čistu vodu iz Detroita, a počeli su je dobivati iz rijeke Flint.

No uoči odluke nisu sproveli istraživanja sigurnosti i zdravstveni ispravnosti vode, pa tako nisu shvatili da je zbog starih cijevi u vodi previsoka koncentracija olova. To su počeli primjećivati sami građani, koji su se nakon promjene izvora vode počeli razbolijevati.

Među bolestima koje se javljaju od prevelike konzumacije olova su anemija, usporeni rast, hiperaktivnost, niži IQ, problemi s ponašanjem, kardiovaskularne bolesti i bolesti bubrega, kao i problemi s reproduktivnim zdravljem.

Građanima je dodijeljena odšteta od 626,25 milijuna američkih dolara, a na njih će imati pravo svi koji su se kroz zajedničku ili zasebnu tužbu sudili sa saveznom državom, kao i oni koji su plaćali račune za vodu.

Osim Flinta, problemi su se pojavili i u drugim okruzima kojima je promijenjen izvor vode, poput okruga Genesee. Ondje je zbog manjka klora u vodi došlo do razvoja bakterije koja uzrokuje legionarsku bolesti. Od nje je ondje oboljelo devedeset osoba, od kojih je dvanaest preminulo.

Iako je višestrukim testiranjima voda 2019. proglašena potpuno sigurnom, stanovnici i dalje, zbog nepovjerenja u vlasti koje su ih u nekoliko navrata pokušale prevariti, u većoj mjeri kupuju vodu u bocama. Vlasti su pokušale su osporiti medicinska istraživanja i svoju odgovornost za probleme s visokom koncentracijom olova u vodi.

Slučaj čeka još jedan epilog. Naime, tek se treba utvrditi kaznena odgovornost bivšeg guvernera Michigana Ricka Snydera, i to po dvije točke optužnice, a za različite je propuste optuženo i osam osoba iz Snyderove administracije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:01