PRAVNA BITKA

SLUČAJ LJUBLJANSKA BANKA Slovenija počinje prebacivati loše kredite na 'lošu banku'

Slovenski medijii navode da Europska komisija želi nadzirati proces prijenosa loših kredita na lošu banku jer se oni trebaju prenijeti po sniženoj, realnoj tržišnoj cijeni

LJUBLJANA - Prvi prijenosi loših kredita s Nove Ljubljanske banke (NLB) na Društvo za upravljanje potraživanjima banaka (DUTB), tzv. "lošu banku", mogu se očekivati sredinom mjeseca, kad reviziju bilanci NLB-a i njezinog kreditnog portfelja završi revizorska tvrtka Deloitte, objavila je u utorak Slovenska televizija.

To se ne poklapa s očekivanjima slovenske vlade jer je premijerka Alenka Bratušek u petak u Bruxellesu izjavila da će prvi transfer dijela loših kredita, u visini 100 milijuna eura, iz NLB-a na lošu banku biti proveden početkom ovog tjedna i da je riječ o probnom transferu kojim se želi provjeriti funkcioniranje sustava prijenosa potraživanja na lošu banku, zbog čega nije potrebno odobrenje Europske komisije.

Slovenski medijii navode da Europska komisija želi nadzirati proces prijenosa loših kredita na lošu banku jer se oni trebaju prenijeti po sniženoj, realnoj tržišnoj cijeni. To se mora učiniti kako se sredstva kojima će država ove godine dokapitalizirati banku i poslati obveznice s državnim jamstvima, kojima će banci nadomjestiti kredite prebačene na lošu banku, ne bi računale kao neopravdana državna pomoć.

Uz to, neovisnom revizijom želi se utvrditi pravo stanje u bilancama banaka i visina loših kreditnih plasmana. Temeljem prijašnjih izjava predstavnika NLB-a, ocjenjuje se da će ta banka na lošu banku prebaciti problematična potraživanja od gotovo dvije milijarde eura, od čega 1,3 milijarde u prvoj fazi. Ukupna visina loših kredita u svim bankama u Sloveniji najčešće se procjenjuje na 7 milijardi eura.

Zakon na temelju kojeg je osnovan DUTB predviđa da bi loša banka djelovala pet godina, a pročišćavanje bilanci komercijalnih banaka u vlasništvu države omogućilo bi da ih one saniraju i ojačaju svoju kreditnu aktivnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:15