PADAJU OSTAVKE!

Slučaj mrtve stjuardese hipnotizirao je javnost u Aziji, sada je došlo do novog preokreta

U tijeku je druga obdukcija njezinog tijela, a rezultati se još čekaju
 Instagram

Slučaj stjuardese Christine Dacere koja je pronađena mrtva u hotelskoj sobi nakon dočeka Nove godine tjednima puni naslovnice filipinskih i svjetskih medija.  Nesretna djevojka, prvo se smatralo, bila je silovana i ubijena od strane 12 muškaraca, ali slučaj je dobio ogromni zaokret nakon obdukcije koja je navodno utvrdila da je Dacera umrla od puknuća aneurizme na aorti.

Majka stjuardese zatražila je novo vještačenje, što joj je na kraju i odobreno, a cijeli slučaj danas je dobio novu dimenziju nakon što je stigla vijest da je zbog loše vođene istrage smijenjen šef policije u Manili.

Kritičari pukovnika Harolda Depositara kažu da se u istrazi nisu poštivale najosnovnije procedure, a o tome se već govorilo ranije vezano uz krvavu borbu protiv dilera koju od početka svog mandata vodi predsjednik Rodrigo Duterte.

image
Christine Angelica Dacera
Christine Angelica Dacera/instagram

Što se dogodilo?

Policija je 4. siječnja izdala priopćenje da su riješili ubojstvo 23-godišnje stjuardese. Rekli su da je ona silovana i ubijena, zbog čega su uhićena trojica muškaraca dok je još devet muškaraca bilo u bijegu. Svih 12 je te noći bilo s ubijenom djevojkom.  

Unatoč tome što se još čekao nalaz obdukcije i medicinska potvrda o uzroku njezine smrti, šef policije Depositar je potvrdio da su već pokrenuli slučaj zbog silovanja i ubojstva.

Taj je slučaj danima bila tema razgovora na društvenim mrežama, a postojao je čak i viralni #, '#pravdazaChristineDaceru'. Ipak, bilo je i onih koji su je osuđivali zbog tuluma s toliko muškaraca.

Policija je devet odbjeglih muškaraca pozvala da se predaju u roku od 72 sata. Ako to ne učine, zaprijetili su i korištenjem sile. 

Čak je i slavni boksač Manny Pacquiao ponudio nagradu od 10.400 dolara za informacije o Christininom ubojstvu.

Pacquiao, za kojeg se smatra da će se kandidirati za predsjednika 2022. godine, rekao je da je ovo samo još jedan primjer zašto bi na Filipinima trebalo ponovno uvesti smrtnu kaznu.

Rupe u službenim izjavama policije počele su se preispitivati nakon što je jedan od trojice osumnjičenih, Gregorio de Guzman, rekao da su svih 12 optuženih muškaraca - homoseksualci, a Christinu su jako cijenili. 

- Dobio sam dojam da se voli družiti s nama iz LGBT zajednice. S nama se osjeća ugodno. Cijelo joj je vrijeme bilo ugodno s nama, rekao je. 

Zatim je Tužiteljstvo u Makatiju ustvrdilo da dotad prikupljeni dokazi nisu dovoljni da bi se utvrdilo da je Dacera seksualno napadnuta ili silovana, a trojica privedenih su pušteni.

Policiju su kritizirali i zbog toga što nisu u javnost iznijeli detalje toksikološkog izvješća. Slučaj se dodatno zakomplicirao nakon što su dvojica osumnjičenika priznali da ih je policija mučila kako bi dali lažne izjave o korištenju droge na zabavi te noći.

No Christinina majka Sharon tvrdi da je njezina kći bila silovana te da su na njezinom tijelu pronađene brojne ozljede i modrice.

Nakon svega toga, u tijeku je druga obdukcija njezinog tijela, a rezultati se još čekaju. Žrtvina obitelj smatra da će se time pokazati da je Christina bila drogirana, što je dovelo i do silovanja i ubojstva. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2021 19:29